Varsin Polo för Johan och Ole Christian i Strängnäs

24/06/2014 by Zandra Björkholtz

Johan Kristoffersson var överlägsen i sin VW Polo Supercar i Arvika senast. Till årets tredje SM-deltävling i rallycross-SM, som avgörs i Strängnäs på torsdag, kommer Volkswagen Dealer Team KMS med en Polo även för Ole Christian Veiby. Teamets självklara mål är seger och båda förarna på pallen.

Volkswagen Dealer Team KMS har fått en bra start på SM i rallycross, populärt kallat RallyX. I premiären på Ring Knutstorp var Kristoffersson och Veiby trea respektive fyra i finalen. Johan levererade trots att han brottades med en hel del tekniskt strul i sin nybyggda Polo. Unge Veiby visade imponerade tuffhet i sin VW Scirocco och blev bäste norrman i konkurrens med bland annat Tommy Rustad, Henning Solberg och Daniel Holten.

 

På MK Team Westoms anläggning i Arvika, hemmabana för teamet, var Johan Kristoffersson överlägsen sina konkurrenter i den andra deltävlingen. I en bil som teamet jobbat stenhårt med för att utveckla sedan premiären var han snabbast varje gång han visade sig på banan. Kristoffersson tog en mycket välförtjänt fullpoängare medan Veiby lämnade Arvika besviken – och förväntansfull. 

Strul och otur präglade den unge norrmannens tävlingsdag, men vetskapen om att han till nästa SM-deltävling skulle få debutera i teamets andra Polo Supercar gjorde att han snabbt skakade av sig besvikelsen och blickade framåt.

 

Till kvällsracet i Strängnäs kommer både Kristoffersson och Veiby väl förberedda. Sedan tävlingen i Arvika har teamet genomfört fyra intensiva och värdefulla testdagar – tre i Höljes och en i Strängnäs.

– Och vi har gjort en hel del förbättringar på Polon under den här tiden. Vi har jobbat med fjädringen, differentialer, motormappning… allt, säger teamchefen Tommy Kristoffersson, som dessutom är positiv till att väderleken sett till att teamet fått möjlighet att testa bilarna på vått underlag.

För Ole Christian Veiby, nyss 18 år fyllda, har de senaste veckorna varit extra spännande och lärorika.

– Jag börjar komma in i bilen och få en god känsla för den. Den är lite mer ’twitchy’ än Sciroccon, utan det händer med en gång när man vill göra något. Jag tror det blir bra. Pallplats är det som gäller i Strängnäs, säger Veiby, som gett sin nya bil namnet Stella efter familjens ena hund.

 

Johan Kristoffersson, som har döpt sin vassa Polo till Elsa, är nöjd med den tid han fått i bilen sedan triumfen på hemmaplan.

– När man testar så intensivt som vi gjort nu tar man rätt stora steg utvecklingsmässigt. De här veckorna har varit mycket lärorika för både mig, min ingenjör Ronnie Bergström och vårt samarbete, säger Johan, som lovar konkurrenterna att hans bil kommer att vara ännu vassare i Strängnäs än vad den var i Arvika.

– Men banan i Strängnäs är inte lika öppen som den i Arvika utan mer knixig och trång. Det innebär att man faktiskt kan hävda sig riktigt bra där även med en bil som inte är perfekt.

 

RallyX i Sveriges Television

Sveriges Television kommer att direktsända tävlingen på Strängnäs Motorstadion i SVT Play från kl 14.00 på torsdag.

Tävlingen sammanfattas dessutom i ett halvtimmeslångt program i SVT 2 fredag 27 juni kl 19.00-19.30.

 

Fakta

Tidsschema Rallycross-SM Strängnäs torsdag 26 juni

Kl 13.00: Träning.

Kl 14.00: Tidsträning.

Kl 17.00: Kvalomgång 1.

Kl 17.40: Kvalomgång 2.

Kl 18.40: Kvalomgång 3.

Kl 19.45: Semifinaler.

Kl 20.30: Final.

 

Källa: www.stcc.se

 

Ställningen i Rallycross-SM, klass Supercar, efter två deltävlingar

1) Sebastian Eriksson, Olsbergs MSE, 33 poäng

2) Johan Kristoffersson, Volkswagen Dealer Team KMS, 30

3) Robin Larsson, Larsson-Jernberg Motorsport, 25

4) Henning Solberg, Per Eklund Motorsport, 15

5) Daniel Holten, Olsbergs MSE, 15

6) Ole Christian Veiby, Volkswagen Dealer Team KMS, 13