Volkswagen och KMS i gemensam satsning på nya STCC

17/03/2017 by Zandra Björkholtz

Nytt reglemente ger möjligheter för nya märken i racingserien STCC. Volkswagen ställer upp med nyutvecklade Golf GTI TCR och nu står det klart att Kristoffersson Motorsport inte bara får förtroendet att sköta försäljningen av bilar och reservdelar för de team som tävlar med Volkswagen – man ställer också upp med två bilar i mästerskapet.

 

 

Volkswagen Sverige välkomnar det nya TCR-reglementet i STCC och därmed möjligheten för team att tävla på hemmaplan med Volkswagen Golf GTI TCR. Efter stora framgångar med Team Biogas-projektet där Johan Kristoffersson efter en dramatisk finalseger på Solvalla 2012 stod som slutlig mästerskapsvinnare valde Volkswagen att stå utanför det skandinaviska Mästerskapet. Men med nya TCR-reglementet, anpassat för biltillverkare med eget tävlingsmaterial, lockar det Volkswagen ut på den nationella racingbanan igen.
När dessutom en av märkets ikoner Golf GTI firar 40-års jubileum kunde inte möjligheten att göra comeback i STCC komma lägligare.
- Det är redan team som annonserat att de kommer att köra Golf i STCC och fler är på gång. Vi ser verkligen fram emot att Volkswagen gör come back i mästerskapet och vi vet att det är en mycket konkurrenskraftig bil som vi ställer på startlinjen, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.
Utöver bland annat Experion Racing Team står det nu också klart att Kristoffersson Motorsport (KMS) återvänder till STCC och ställer upp med två bilar på startlinjen. KMS är flerfaldiga STCC-mästare med Audi (fyra titlar) och Volkswagen (en titel). Teamet supportas av Volkswagen Sverige och dess återförsäljarkår.
Den ena bilen körs av stockholmaren Fredrik Blomstedt, som har meriter från internationell racing. Golf GTI TCR nummer två kommer att köras av STCC-mästaren från 2012, Johan Kristoffersson. Johan kommer att ställa upp i de race som inte krockar med hans engagemang för PSRX Volkswagen Sweden i FIA World Rallycross Championship. Vem som kommer att ratta bilen under övriga tävlingar kommer att tillkännages inom kort.
- Med det här upplägget har vi ett konkurrenskraftigt team som kommer att vara med och
fightas om toppositionerna i mästerskapet, säger teamchefen Tommy Kristoffersson som
också avslöjar att Volkswagen Motorsport utsett KMS till att ansvara för såväl försäljning
av bilar, reservdelar som service på tävlingar och tester.
- Vi är naturligtvis mycket nöjda och hedrade över förtroendet att under Volkswagen
Motorsport hantera Volkswagens tävlingsverksamhet i det skandinaviska
racingmästerskapet. Jag har haft förmånen att granska bilen närmare och är verkligen
imponerad, en riktig racerbil med allt vad det innebär när en etablerad fabrikant ställer en
sådan bil på hjulen, säger Tommy Kristoffersson.
Golf GTI TCR är en attraktiv bil för många internationella racingteam och Volkswagen Motorsport har sålt över 30 bilar i världen i år.
- Golf GTI TCR står för prestanda och spänning och har på kort tid blivit förstahandsval för
racingteam i hela världen. Vi är väldigt glada över att flera team nu kommer att tävla med
den i STCC, säger Sven Smeets, chef för Volkswagen Motorsport.
Golf GTI TCR
Den nya racingbilen med beteckningen TCR är baserad på den serietillverkade gatversionen Golf GTI Clubsport och är framtagen av Volkswagen Motorsport i huvudsak för att passa team i nationella mästerskap. Under den aerodynamiska karossen sitter en turbomatad motor på upp till 350 hästkrafter vilken driver framhjulen med en sexväxlad sekventiell växellåda.
Utvändigt är den ca 15 cm bredare än en vanlig Golf och den har en vinge i aluminium för optimal väghållning. På insidan återfinns en racestol med huvudskydd samt en säkerhetsbur och FIAgodkänd säkerhetstank.
Bilens grundteknik är förutbestämd av TCR-organisationen och det sker genomgripande tester, mätningar och analyser inför säsongsstarten. Resultaten av dem utgör grunden för hur de olika tillverkarnas bilar ska klassificeras när det gäller prestanda, aerodynamik, vikt och viktfördelning. Målet är ”balans av prestanda” – för att uppnå största möjliga gemensamma grund för alla registrerade team, vilket ska säkerställa att det inte är tekniken utan förarens prestation som avgör vem som vinner.
I år kommer Golf GTI TCR att – utöver STCC – finnas med racingserier i Asien, Mellanöstern, Italien och Tyskland men också i den internationella TCR-serien. När bilen debuterade sålde Volkswagen Motorsport mer än 20 bilar till deltagande team. I år kommer den siffran att öka till fler än 30.