Viktig helg i VM-kampen

14/08/2024 by Morgan Carlsson

I och med tävlingarna i Mettet, Belgien, passerar VM-säsongen i rallycross mittlinjen. - En extremt viktig helg för att befästa vår position i toppen och på så vis ge oss bra förutsättningar för att ta hem båda mästerskapen, säger Tommy Kristoffersson, teamchef i KMS - HORSE Powertrain.

Johan Kristoffersson

Det Arvika-baserade teamet har haft bra utdelning under de två första tävlingshelgerna i svenska Höljes och ungerska Nyirád. Johan Kristoffersson har bärgat tre segrar medan stallkamraten Ole Christian Veiby också har varit en flitig besökare på prispallen.
- Tre av fyra på pallen så här långt. Det är väl inte så illa, men nu gäller det att ladda på för en ny helg och plocka fler poäng, säger Veiby, den nyblivne pappan som efter Ungern har fått ett par välbehövliga semesterveckor på hemmaplan med nyfödda dottern och resten av familjen.
Men nu är det dags att ge sig in i hetluften igen, något det fanns gott om i Ungern, både bildligt och bokstavligt. Det var tuffa närkamper och fullt upp för domarna under en sommarsvettig helg i Nyirád. Temperaturmässigt verkar det bli något svalare i Mettet. Återstår att se om förarnas känslor kommer att svalla lika heta som senast.
- Det gäller att hålla sig undan de värsta närkamperna i starten. Första svängen ser lite likadan ut den här gången. Vi måste tänka på mästerskapet också, resonerar Veiby som kapade åt sig två andraplatser i Ungern.
För Johan Kristoffersson blev det en femteplats under den dramatiska lördagen innan VM-ledaren körde till sig segern på söndagen. Bra utdelning, men inte en felfri helg.
- Det var några saker jag inte var nöjd med där. Jag gav mig in i situationer där jag blev sårbar och utsatt. Det duger inte. Jag måste agera smartare och vara knivskarp.
Perfektion är alltid målet för den sexfaldige världsmästaren, som toppar förarmästerskapet på 101 poäng före stallkamraten Veiby på 76. Niclas Grönholm och Klara Andersson jagar KMS - HORSE Powertrain-duon med 67 poäng vardera.
Skådeplatsen för den femte och sjätte deltävlingen av tio i årets mästerskap är Jules Tacheny Circuit i Vallonien, några mil söder om Bryssel. Kristoffersson vann där förra året, då i en RX2e-bil, eftersom World RX hade pausats till följd av branden på Lydden Hill. Nu får Kristoffersson släppa loss sin potenta VW Polo KMS 601 RX.
Hur passar banan för bilar med förbränningsmotorer kontra elmotorer?
- Jag tror den är okej för oss, inte lika bra som den i Ungern, men bättre än Portugal som väntar nästa gång. Här är det två långa accelerationer, men också tekniska delar. Det gäller att hela teamet gör ett bra jobb och att vi inte får något tekniskt strul.
Teamchefen Kristoffersson menar att teamet har gjort förberedelser och förbättringar som ska ge de bästa förutsättningarna för en framgångsrik helg.
- Vi har bra information om banan, har lärt oss mer om bilarna och har en stor och stark stab med hög kompetens. Det ger oss trygghet. Farten har vi - där är jag inte orolig - men det handlar som alltid om små marginaler. Det gäller att vi gör allt rätt, säger Tommy, som har sitt team i ledning även i teammästerskapet med 177 poäng, 33 poäng före tvåan CE Dealerteam.