Evjen debuterar i VM

13/07/2023 by Morgan Carlsson

Lydden Hill är nästa arena för rallycross-VM där det kommer att bli ett nytt namn på startlinjen: Sondre Evjen. - Det här ska bli riktigt kul. Jag har länge haft lust att testa en av elbilarna i WRX, säger Evjen som tar plats i en av Kristoffersson Motorsports bilar istället för Gustav Bergström.

Sondre Evjen

Den 25-årige norrmannen från Ål är en rutinerad herre när det gäller bilsport i allmänhet och rallycross i synnerhet, med erfarenhet från såväl RallyX som EM. Han har också ett förflutet i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS/KMS.
- Jag körde 2019 och sedan även 2020, men den säsongen blev ju avkortad på grund av corona, säger Evjen, som tog hem EM-bronset under den stympade pandemisäsongen. 

Förra året gjorde han några tävlingar i EM för JC Raceteknik med en seger i Lettland som avslutning.
- Jag var tvåa i Hell, tvåa i Strängnäs och vann sedan i Riga, så det kändes bra där.

I år har han dock inte suttit i en rallycrossbil - hittills - men han har funnits i tankarna hos teamchefen Tommy Kristoffersson.
- Vi diskuterade inför säsongen om vi skulle kunna göra något till EM, men det gick inte riktigt att lösa. Nu när Gustav har annat uppdrag var Sondre den första jag tänkte på, säger Tommy, som har följt norrmannen genom åren, med intresse.
- Jag såg potentialen när han var hos oss, även om det också fanns saker han behövde lära sig. Nu har han gått i skola hos Joel i JC och mognat som förare. Han är duktig på att läsa av konkurrenterna och placera sig på rätt ställe på banan. Han hamnar sällan i problem. 

Än så länge är det bara för tävlingen på Lydden Hill som uppgörelsen gäller, men det kan bli tal om fler tävlingar.
- Man vet aldrig vad som händer framåt. Jag ser Sondre som en extra resurs och en tänkbar reserv hos oss. Jag vill också ge honom möjligheten att visa upp sig och få komma upp på banan igen. 

Evjen tar emot den möjligheten med stor entusiasm och glädje.
- Jag ser verkligen fram emot det här, även om det förstås också är lite nervöst. Jag kan inte ha alltför stora förhoppningar utan får känna mig för, försöka hitta flytet och lära känna bilen. 

Evjen kommer dock att ha en mycket rutinerad mekanikerbesättning på sin bil och så finns förstås experthjälpen att få från Ole Christian Veiby och Johan Kristoffersson.
- Jag har pratat lite med Johan och han säger att det är en väldigt rolig bil att köra. När jag körde “Bettan” i EM så var det med ganska lika setup som Johan hade. Vi får hoppas att det fungerar så med elbilen också. Han och Ole Christian kommer att få svara på många frågor, lovar Evjen, som hoppas på att inhoppet inte ska vara en engångsföreteelse.
- Jag kan egentligen inte säga något mer om det, men om det låter sig göras så är jag intresserad. 

I vilket fall får Sondre Evjen chansen att visa upp sig i bästa VM-teamet på Lydden Hill nästa helg.