Kristoffersson på ny mark

26/08/2020 by Morgan Carlsson

VM-touren i rallycross fortsätter till Finland. Kommande helg väntar ännu en dubbeltävling, nu i Kouvola. - Jag har aldrig kört banan, men har hört att den ska vara riktigt rolig, med lågt grepp, säger mästerskapsledaren Johan Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS fick en riktig drömstart på VM-säsongen när Kristoffersson vann första deltävlingen i Höljes i lördags med maximal poängutdelning. En topplacering i kvalet även under söndagen och en slutlig tredjeplats var inte mycket sämre.
- Fyra poäng från full pott. Mer kan man inte begära, tycker Johan som medger att han inte har hunnit reflektera särskilt mycket över den intensiva premiärhelgen i Nordvärmland.
- Det blev ju fokus på nästa ställe direkt. Det har gått i ett med att bygga ner och transportera sig hit till Kouvola.

Efter färjetur mellan Kapellskär och Nådendal blev det 30 mil på landsväg rakt österut till Kymmenedalen, där deltävling tre och fyra ska köras. Finland gör därmed comeback i VM-kalendern efter att ha varit borta i sex år.
- Jag minns att jag såg finalen 2014 när Tanner Foust vann efter en rätt bra start i regnet, säger Johan.
Att det var en Volkswagen Polo som var snabbast den gången kan han ta som ett gott omen och blött ser det ut att kunna bli även kommande helg.
- Åtminstone på söndag enligt prognosen, men det där vet man aldrig. Det blir som det blir och vi gör oss bra på torrt också.

Banan har en kort jokerslinga i slutet på varvet.
- Cirka 1,6 sekunder. Det är ungefär lika kort som Lohéac i Frankrike, berättar Kristoffersson, som leder VM-serien på 56 poäng.

Tvåa i tabellen ligger Mattias Ekström, som gjorde ett gästspel i Höljes, men nu står det klart att 2016 års världsmästare kommer till Finland för att fortsätta ta upp kampen med 2017 och 2018 års mästare.
- Det är kul. Mattias har alltid en räv bakom örat och en hög lägstanivå som förare. Men startfältet står inte och faller med honom. Niclas Grönholm var stundtals snabbast i Höljes, Robin Larsson var först till första sväng i finalen och Timmy och Kevin Hansen hade lite oflyt under helgen, så det finns fler som kan vara med om det.

För egen del fokuserar han, som vanligt, inte mycket på motståndarna, utan på den egna insatsen.
- Vi försöker alltid göra så bra resultat vi kan oavsett vem som är med i tävlingen.

Att alla i teamet behöver prestera på topp och hjälpas åt råder inga tvivel om. Som enbilsteam är Volkswagen Dealerteam BAUHAUS begränsat i personal under Covid-restriktionerna, något som stallchefen Tommy Kristoffersson påpekar:
- Vi blir lite straffade av att bara köra en bil. Många sysslor kan en person sköta på två bilar, till exempel el och transmission. Vi behöver en för vardera, vilket innebär att vi blir kort om mekaniker på bilen.
Det är en ny situation och utvärderingen efter Höljes visar att det finns saker att se över.
- Om vi hinner före helgen återstår att se. Hur som helst är vi oerhört inspirerade inför helgens tävling, lovar Tommy.