Höljes - en höjdpunkt på säsongen

29/06/2023 by Morgan Carlsson

Årets höjdpunkt i rallycross-VM är här! Det tycker många bland både fans och förare. Johan Kristoffersson är en av dessa. - Det är alltid kul i Höljes. Inte bara för den fina banan utan minst lika mycket för publiken och hela atmosfären runt omkring.

Johan Kristoffersson

Den femfaldige världsmästaren har blandade minnen från den nordvärmländska rallycrossmetropolen med de välfyllda läktarna.
- Senast vi körde VM där, 2021, hade jag ingen bra helg direkt, men det finns förstås också en del trevliga minnen från tidigare år.

Och insuper atmosfären gör han också gärna under helgen vid vildmarkscampingen.
- Det beror på hur mycket data som ska analyseras, men en av kvällarna vill jag göra ett varv på ”lyckliga gatan” och bryta av en del från tävlingstänket.
Själva ”gladiator-arenan” gör också Kristoffersson lycklig.
- När man får komma ut på första fria träningen och ha den nypreparerade banan helt för sig själv. Det är verkligen rallycrossgodis!

Kristoffersson ställer förstås till start i Höljes med självförtroendet på topp efter den monumentala succén i säsongsinledningen med maximal poängutdelning.
- Det kunde inte ha blivit en bättre start. Vi har varit snabba på två helt vitt skilda bankaraktärer. Det känns stabilt, men man ska komma ihåg att det kan svänga snabbt. En liten felbedömning och så hamnar man i ett helt annat läge, så det gäller att vara skärpt hela tiden.

För Johans Volkswagen RX1e är det tävlingsdebut i Höljes, eftersom fjolårets premiär flyttades till Hell.
- Vi tränade här förra året men då var elbilarna helt nya. Det har hänt mycket sedan dess när det gäller utveckling. Det ska bli riktigt intressant att se hur fort vi kan köra nu.

Om det har gått som på räls för Kristoffersson så har det varit mer blandad utdelning för Ole Christian Veiby, som har kört snabbt, men också hamnat i en del svårigheter.
- Jag har fått ganska dåligt betalt i poäng hittills, men hoppas vända den trenden nu. Det samma gäller för Höljes där jag har haft stolpe ut några gånger, men jag tror banan passar vår bil bra och ser verkligen fram emot att köra där.
Geografiskt sett är det hemmabana för såväl Kristoffersson som Veiby.
- Även om det är i Sverige så är det ju som hemma. Jag har bara en och en halv timme dit med bil från Kongsvinger och det var där jag körde en rallycrossbil för första gången. Höljes är ju också en riktig rallycrossbana, kanske den bästa i världen, och sedan är det allt annat också med storpubliken, säger Ole Christian.
Därmed är det också en självklarhet för norrmannen att sikta högt inför helgen.
- Jag vet vad vi kan när allt fungerar. Vi ska bara försöka hålla oss borta från problemen.

För den tredje föraren i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Gustav Bergström, har det också varit en komplicerad säsongsinledning.
- Vi har varit med på pacen, men det blir lätt problem när man får starta från utsidan.
En något speciell tävlingshelg kommer det också att bli för Bergström, som ska köra Porsche Carrera Cup i Skellefteå på lördagen för att därefter tävla i Höljes på söndagen, efter att han har fått tillstånd att avstå första dagens kval i rallycross-VM.
- Jag sätter mig i bilen direkt efter målgång i Fällfors och kör neråt. Det blir tufft i Höljes eftersom jag får mindre körning än de andra, men det är bara att göra sitt bästa.

Teamchefen Tommy Kristoffersson taggar igång lite extra när det vankas tävling i Höljes.
- Det är alltid positiva vibbar när vi får bege oss till Höljes och i år tycker jag att både EM- och VM-serien har visat att vi kan bjuda på bra action. Senast var det ju också riktigt heta känslor.
Kristoffersson tänker förstås inte minst på incidenten där Timmy Hansen och Ole Christian Veiby drabbade samman. Fortsätter den holmgången den här helgen?
- Den enklaste taktiken för att bli framgångsrik är att hålla sig borta från problem. Johan har lyckats med det under båda tävlingarna hittills och fått bra utdelning, medan våra två andra bilar har fått ta mycket stryk.
- Vi har definitivt tempot på alla våra förare, men för Ole Christian och Gustav har hemläxan inför den här helgen varit: ”Stay out of trouble!”

För att gå i land med det gäller det förstås att vara snabb i starten.
- Det är upp till våra ingenjörer att få till bra starter och vi har Per Johansson som är fullständigt dedikerad när det gäller den detaljen. Men sedan kan förstås vädret spela in också.

Väderprognosen pekar på ostadigt väder och alla som har varit i Höljes tidigare vet att det kan svänga fort mellan sol och regn. Men en motorfest, det kommer det garanterat att bli, oavsett vädret!