Kristoffersson överlägsen i Höljes

02/07/2023 by Morgan Carlsson

Ännu en seger, ännu en fullpoängare. Johan Kristoffersson är fullständigt fenomenal i inledningen av rallycross-VM. I Höljes kom den tredje raka segern inför 24 100 åskådare. - Det är aldrig enkelt och det var supersvåra förhållanden, men det här blev den näst intill perfekta helgen, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

Arvikaföraren var totalt överlägsen när han tog sin fjärde seger på den legendariska banan i norra Värmland, faktiskt ännu mer överlägsen än han har varit tidigare under säsongen. På de tre tävlingarna hittills har Kristoffersson varit snabbast varje gång han har nått mållinjen med sin Volkswagen RX1e. Det imponerar till och med på honom själv:
- Arton heat och fortfarande inte ett stenskott i framrutan. Det är helt sanslöst!
Samtidigt gladdes han åt att teamkamraten Ole Christian Veiby tog sin första pallplats för säsongen, som trea i mål.
- Kul att ha honom på pallen igen. Det förtjänar han.
Lördagen i Höljes började precis som de tidigare tävlingarna. Johan Kristoffersson tog sin trettonde raka (!) seger i superpole, tufft utmanad av teamkompisen Ole Christian Veiby. Sju hundradelar skilde till slut till femfaldige världsmästarens fördel.
- Att jag ändå lyckades vara snabbast där gav mig en fördel under resten av helgen i och med att jag fick innerspåret.
Veiby var nära att snuva sin teamkompis, precis som i Hell.
- Då skilde det väl en tiondel, den här gången bara sju hundradelar. Nästa gång kanske, säger Ole Christian med glimten i ögat.
I lördagens första heat blev det en säker etta-tvåa för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-paret. Kristoffersson och Veiby var i täten även i sitt andra heat, men tidsmässigt klämde sig Kevin Hansen in mellan Volkswagen-duon, som ändå låg i topp totalt efter första dagen.
Johan fortsatte på den inslagna vägen under söndagen, suveräna starter och två nya heatsegrar. Etta i kvalet - förstås - och tre mästerskapspoäng inhämtade.
- Det är bara att skicka ett stort tack till teamet för att vi har en fantastisk bil som är lätt att anpassa till skiftande förhållanden, säger en ödmjuk Johan, som var än mer överlägsen när regnet började falla i Höljes.
Ole Christian hade en lite struligare kvalificering, fick en punktering i tredje omgången och tappade placeringar. I fjärde hade han farten, men förlorade viktiga sekunder när en bil snurrade framför. Därmed gick han miste om möjligheten till en poäng i kvalet, fyra totalt, men ändå en plats i främsta ledet i semifinalen.
För Gustav Bergströms del blev det en märklig tävlingshelg. På grund av åtagandet i Carrera Cup avstod han lördagens båda kvalomgångar. I söndagens första heat hade han något bra på gång, men snurrade när styrningen krånglade. I sista kvalomgången fullföljde han sin första runda för helgen och plockade en sjundeplats inför semifinalen.
- Det var ju svårt förstås när det blev problem med styrningen, men jag hade ändå bra fart och snabbaste varvtid.
I semifinalen kom han inte riktigt fram från sitt bakre startspår, men utmanade ändå Sébastien Loeb ända till mållinjen.
- Jag var absolut blind in i första kurvan. Jag försökte hela vägen, men det går inte att lyckas med att ta utsidan i sista svängen.
Till final tog sig däremot de båda teamkamraterna Veiby och Kristoffersson. Den sistnämnde utan några som helst problem, medan Ole Christian fick nöja sig med en andraplats efter Kevin Hansen.
I finalen gjorde Kristoffersson processen kort med sina konkurrenter. Upp i ledning och en eriksgata fram till seger med fyra sekunders marginal.
- Det är alltid gôtt att vinna, men det är superspeciellt hemma i Sverige med familj och vänner på plats och med den atmosfär som Höljes alltid bjuder på.
Bakom Johan tog sig Ole Christian upp till andra plats i starten från sitt fjärdespår.
- Jag fick en riktigt bra start. Tyvärr gjorde jag ett litet misstag som gav Timmy en lucka att smita förbi, säger Veiby.
Precis som i Hell blev det en duell med storebror Hansen och den här gången gick Timmy segrande ur den striden.
- Jag tycker vi har förtjänat mer från de två första tävlingarna, så det var verkligen superskönt att vara tillbaka på pallen.
Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen Tommy Kristoffersson var både nöjd och stolt efter helgens insats.
- Väldigt kul att Ole Christian är tillbaka på pallen igen. Han och Johan jobbar otroligt bra tillsammans. Det är en svårslagen duo.
- Gustav hade en tuff uppgift, kom hit sent och fick problem med styrningen. Men han hade snabbaste varvtid i ett av sina heat och visar att det finns där i honom. Jag hoppas verkligen att han fortsätter satsa på rallycross.
Och vad säger man om Johan Kristoffersson, sportens gigant?
- Han är en fantastisk tillgång för teamet. En stark individ med det stora ego som krävs för att lyckas, men också en teamspelare med välvilja att alltid hjälpa andra.
Överlägsen på torrt underlag, den här helgen ännu mer överlägsen när det blev blött.
- Om du är en duktig chaufför ger det större utslag på blött underlag. Johan har en otrolig förmåga att känna av hur mycket fäste det finns, en förmåga han har visat många gånger i olika sammanhang.
Kristoffersson leder nu mästerskapet med maximala 69 poäng, 27 före tvåan Niclas Grönholm. Veiby ligger fyra med 35.
I teammästerskapet ökade KMS sin ledning till 32 poäng.
- En stark laginsats av hela teamet. Så oerhört mycket jobb bakom kulisserna, inte minst av Per Johansson som gjorde ett otroligt bra jobb med starterna, summerar Tommy Kristoffersson.