Kristoffersson i VM-ledning

23/08/2020 by Morgan Carlsson

Den dubble världsmästaren imponerade i VM-comebacken. Johan Kristoffersson tog en seger i den första tävlingen och en tredjeplats i den andra. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren toppar mästerskapstabellen efter första tävlingshelgen i Höljes. - Man kan väl inte önska mycket mer efter en riktigt utmanande helg, summerar Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

Johan visade redan under lördagens tävling att de gamla mästartakterna sitter i ryggmärgen. Han samlade ihop maximala 30 poäng genom att vara snabbast i kvalet, etta i semifinalen och tog därefter en överlägsen seger i finalen.
- Jättekul att vara tillbaka och en otroligt bra start.

Endast Mattias Ekström lyckades matcha Kristoffersson, när han tog hem andra kvalomgången, och det mönstret upprepade sig under söndagen. Efter att Johan hade tagit hem Q1 så lyckades Ekström klämma sig förbi i andra omgången efter ett tidigt joker-varv.
- Mattias var helt enkelt snabbare än oss där.

Kristoffersson återställde ordningen i tredje kvalrundan, där han på nytt gjorde en mycket bra start och den här gången inte gav Ekström någon chans.
- Där kändes det mer komfortabelt. Framför allt fick jag en väldigt bra start. Starterna har överhuvudtaget varit bra, både på torrt och på regn.

Som kvaletta startade han från pole position i semifinalen och upprepade sitt segerrecept - en vass start och därefter ohotad körning till seger med sin Volkswagen Polo R Supercar.
- En lugn och fin resa, tycker den 31-årige värmlänningen.

Lika lugnt blev det inte i finalen där Kristoffersson hade Robin Larsson bredvid sig längst fram på startplattan och det blev en riktig närstrid mellan de båda genom den första kurvan. Johan tappade lite fart, men kom ut i ledning. Bakom tog Mattias Ekström en tidig joker och började sin jakt.
Ömsom plockade Ekström in tid, ömsom drog Johan ifrån. När det var dags för Kristofferssons joker på sista varvet hade Ekström krympt avståndet nog mycket och smet förbi.
- Han var lite snabbare på varvet före jag tog jokern.

Det blev ändå en kamp ända in på mållinjen, där Johan låg i bakluckan på sin konkurrent och till slut bara var ett par tiondelar efter. Andraplatsen förbyttes sedan i en tredje när Johan fick tidstillägg för att ha träffat två banmarkeringar i jokerrundan.
- Jag visste att det var tight, så jag riskerade allt i jokern, hade planerat att träffa en av markeringarna, men bilen hoppade till och träffade även den andra.
Kristoffersson hade inget att invända mot domslutet och trots den fadäsen skymtade ett leende efter adrenalinkicken.
- Vi är ju här för att fightas och ställer man upp i en tävling får man också räkna med att få stryk ibland.

Efter dubbeltävlingen i Höljes leder Kristoffersson VM med sina 56 poäng. Ekström skuggar på 54. Dalmasen gjorde bara ett gästspel i Höljes, men frågan är om han kommer att fortsätta konkurrera med Johan under säsongen.
- Det vore kul, men jag vet inte om det blir så. Skulle han inte fortsätta finns det ändå många duktiga chaufförer som kommer att utmana mig.

Efter en intensiv tävlingshelg i Höljes blir det ingen vila utan direkt till Finland för nästa dubbeltävling kommande helg.
- Vi kommer inte ur tävlingsbubblan nu. På tisdag morgon går färjan och om sex dagar ska allt vara servat och klart på nästa ställe.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, kunde summera en totalt sett bra premiärhelg, men var inte helt tillfreds med söndagens tävling.
- Klart det är bra att vi leder VM, men vi är aldrig helt nöjda när någon annan gör ett bättre jobb än oss, säger Tommy.
- Vi gratulerar Mattias till en mycket stark insats. Det såg bra ut för vår del, men han gjorde framför allt ett superbra femte varv som överraskade oss. Det visar att vi måste vara mer noggranna och göra saker ännu bättre.  

Nya dueller att vänta i Kouvola!