Mästerlig VM-avslutning!

12/11/2023 by Morgan Carlsson

Mästaren och mästarteamet avslutade säsongen mästerligt - med dubbelseger! Johan Kristoffersson var först i mål med Ole Christian Veiby som tvåa i sista VM-deltävlingen i rallycross. - Ett drömscenario. Vi hade inte kunnat regissera det bättre än så, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen Tommy Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

Efter lördagens tävling, där förvisso Johan Kristoffersson säkrade VM-titeln men slutade sist i finalen, var det revanschlust i ögonen på den sexfaldige världsmästaren inför avslutningen på stadsbanan i Hongkong. Och för den delen revanschlust i hela teamet.
- Det var frustrerande igår. Det här teamet accepterar inte såna resultat, så det var lite jobbigt att stå på pallen för teammästerskapet och se glad ut. Vi ville ha mer, säger Johan.

Och så blev det. Johan såg till att ta hem kvalet i hård kamp med Niclas Grönholm och plockade där tre extra poäng.
- Lyckades bli top qualifier med lite tur när Niclas fick stopp i sista heatet.

I semifinalen fick han släppa Timmy Hansen före sig i starten, men Johan tog jokern på fjärde varvet och levererade sedan en blixtrande snabb slutrunda fram till seger.
- Jag var lite för försiktig ut, men gjorde ett bra jokervarv och kunde sedan ta honom med ett snabbt sistavarv. Det är den mest tillfredställande känslan att lyckas med. Jag älskar det! 

I finalen satt starten som den skulle och när Kristoffersson kom oskadd genom första kurvan så var det hela avgjort.
- I finalen satte jag allt på ett kort. Den som skulle förbi mig i första sväng skulle behöva göra något extraordinärt.
Det var det ingen som lyckades med. Johan seglade fram till en överlägsen seger i en uppvisningsstil värdig en världsmästare och därmed totalt 37 poängs marginal till tvåan i mästerskapet.

Bakom Johan fick Ole Christian Veiby äntligen visa vad han går för. I lika övertygande stil säkrade norrmannen andraplatsen. En snygg avslutning efter flera motgångar.
- Det har varit frustrerande under säsongen och det var frustrerande igår, men den här avslutningen kunde inte ha blivit bättre. Underbart att få avsluta med en höjdpunkt, säger Ole Christian, som avancerade upp till femte plats i VM-sammandraget. 

Mästarteamet Volkswagen Dealerteam BAUHAUS/KMS fick därmed avrunda säsongen med en dubbelseger inför en entusiastisk publik downtown i den asiatiska metropolen.
- Fansen var helt galna här. Det tog en halvtimme att ta sig från podiet tillbaka till tältet för alla som ville ta bilder. Fantastisk stämning. 

Den tredje Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, hade en tuff dag på den krävande banan och fick mycket hårt motstånd i sin semifinal där hon inte lyckades ta sig till final, men några erfarenheter rikare blev Mikaela i VM-debuten.
- Absolut! Det har varit fantastiskt att jobba med KMS-teamet. Jag har lärt mig mycket om att analysera data och även om jag är lite besviken på mitt eget resultat så kommer jag om ett tag att se tillbaka på det här med positiva känslor. Och jag är naturligtvis jätteglad för teamets skull. 

En känsla som förstås teamchefen stämde in i.
- Det var inte riktigt gåshudskänsla igår, men idag är det verkligen tjo och tjim. Finalen var helt outstanding inför en superentusiastisk publik. Det var en VM-stämning så som vi upplevde för några år sedan, säger Tommy Kristoffersson som blev extra varm i bröstet för sin lojala personals skull.
- Det är något speciellt med det här gänget. De har stått redo med jobbryggsäcken på tidigt varenda morgon. I morse var vi först på plats, ensamma i depån när vi kom hit, trots att vi redan hade säkrat båda mästerskapen. Men om det här gänget är uppe tidigt imorgon hoppas jag att det är för att de är på hemväg, avslutar Tommy med ett skratt. 

Ett välförtjänt firande väntar således för världsmästarteamet.