Utökad ledning för Kristoffersson

08/09/2024 by Morgan Carlsson

Säsongens tuffaste utmaning, men Johan Kristoffersson lämnar ändå Montalegre med en utökad VM-ledning efter en seger och en andraplats under helgen. - Att plocka flest poäng utan att vara först i en enda start. Då får man ändå säga att det är en lyckad helg, säger Johan.

Johan Kristoffersson
Precis som väntat blev det en uppvisning i förarskicklighet från Kristoffersson sida när han tvingades jaga bakifrån. Elbilarna hade ett klart övertag på den långa startsträckan i de portugisiska bergen, men därmed blev det också underhållande racing när Johan och hans teamkompis Ole Christian Veiby försökte hitta vägar framåt med sina VW Polo KMS 601 RX.
Johan Kristoffersson följde upp lördagens övertygande seger med en andraplats under söndagen. Den svenske världsmästaren kvalade bra och hade pole position i sin semifinal, men fick där se sig slagen av teamkompisen Ole Christian Veiby. 
- En bra semi för min del, fick lite hjälp från Johan och tog mig till främsta ledet i finalen, säger Ole Christian. 
Kristoffersson fick inta andra ledet. Som väntat var det trafikstockning in i första kurvan, där framför allt Johan fick avvakta långt bak medan Ole Christian hittade bättre öppningar. 
- Det fanns ingen väg fram och var dessutom väldigt dammigt, säger Johan som följde Kevin Hansen in i joker-spåret på första varvet. 
Veiby tog sig å sin sida ända upp i ledning före Timmy Hansen. Kevin och Johan jagade ikapp bakifrån och gick förbi i en frustande kamp om segern medan Timmy och Ole Christian gjorde upp i en lika intensiv duell om tredjeplatsen. Kevin höll undan till seger före Johan medan Ole Christian haltade i mål som femma med stukad bil efter en sista duell med Timmy. 
- Han körde om mig, jag tog mig förbi igen på sista varvet, men då körde han in i mitt framhjul så drivaxeln rök. Jag hade bara bakhjulsdrift på slutet. Det var synd. Tycker jag förtjänade mer idag och hade kunnat fightas om segern bara jag hade kommit loss direkt. 
Allt som allt blev ändå en riktigt bra helg för KMS - HORSE Powertrain. Kristoffersson utökade sin VM-ledning och har nu 46 poängs försprång på Kevin Hansen och ett klart grepp om guldet. Veiby tappade visserligen andraplatsen, men är ändå mitt i ett getingbo av förare som slåss om övriga medaljer. 
- Vi måste vara extremt nöjda. Vi har maximerat utfallet och är det team som tar flest poäng den här helgen, konstaterar nöjde teamchefen Tommy Kristoffersson. 
I teammästerskapet har KMS - HORSE Powertrain nu ett övertag på 48 poäng mot team Hansen. 
VM-avslutningen är tänkt till Shanghai 19-20 oktober, men med reservation för att det kan bli ändring på den planen. 
- Oavsett var det blir så har vi ett riktigt bra läge inför avslutningen, säger Tommy Kristoffersson.