Dubbelseger efter stark comeback

17/09/2022 by Morgan Carlsson

Det såg svårt ut, riktigt svårt, men Johan Kristoffersson och Ole Christian Veiby löste problemen. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-duon slutade etta och tvåa i den fjärde deltävlingen av rallycross-VM. - Helt fantastiskt! Det var ingen lätt dag för oss, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson Ole Christian Veiby

Lördagens tävling i Montalegre var den första av två under helgen. På denna en av sina favoritbanor var Johan Kristoffersson på hugget redan från början med sin helelektriska Volkswagen RX1e. Snabbast i superpole-kvalet och seger i de båda kvalomgångarna.

I efterföljande progression race blev det krångligare. Johan råkade ut för en dubbelpunktering på bakhjulen och tvingades bryta.
- Det var något slag där i två kurvor på raken och jag lyckades tydligen träffa båda. Maximalt!

Därmed blev det ytterspår i semifinalen, men med ett tidigt besök i jokerspåret och bra fart på banan så manövrerade sig Kristoffersson upp till seger.
- Jag fick en riktigt bra start och sedan gjorde jag en superjoker. Den var vinnande.

Från pole position i finalen tog Johan starten och gav sig iväg mot den 31:a segern i World RX.
- Alla tre gubbar i finalen. Det ger energi till hela teamet, säger Johan.

Med stallkompisen Ole Christian Veiby bakom blev det en behaglig färd mot fjärde raka segern i årets helelektriska VM-serie.
Veiby i sin tur hade också en märklig resa fram till pallen. I första kvalheatet var han tvåa, men kraschade in i en mur i samband med målgång beroende på en punktering.
- Punktering och lite för hög fart över mållinjen, kommenterar Veiby.

Han kom sedan inte till start i andra kvalheatet och inte heller i progression race. Till semifinalen var bilen lagad och besiktad och Veiby fick från sitt ytterspår en kanonstart.
- En ny chans och jag kunde ge allt i semifinalen. Jag fick en riktigt bra start och körde runt dem.
I finalen kom han ut som tvåa efter Johan och höll sedan undan för Timmy Hansen och tog därmed sin tredje pallplats för säsongen, den första uppe på andra steget.
- Det trodde jag inte efter Q1, men ett fantastiskt jobb av hela teamet. Ingen ger upp. 

Teamets tredje förare, Gustav Bergström, imponerade än en gång. Med en andraplats i sin semifinal säkrade han sin andra finalplats för säsongen. På den svårbemästrade Montalegre-banan hittade Bergström snabbt rätt med linjerna.
- Det har varit mitt problem tidigare, att jag har varit så långsam att hitta pace. Nu tänkte jag att det fick bära eller brista. Titta på Johan hur han kör och kopiera det. 

En strategi som höll på att bära ända upp på pallen. Han hade Timmy Hansen bakom sig ett tag och nosade därmed på tredjeplatsen, men bilen var sig inte riktigt lik efter en tryckare i starten.
- Det vinglade hit och dit och ratten var sned, så på slutet slog jag av.

Bergström rullade därmed in som femma i finalen, men hade än en gång visat att han är att räkna med i VM-eliten.
Teamchefen Tommy Kristoffersson var än en gång imponerad:
- En tuff uppgift för Gustav, men han klarade den. Så imponerande! 

Tommy var förstås nöjd med hela teamets insats.
- Vi kom hit med gott självförtroende och hade bra fart redan från start, men sedan blev det problem både för Ole Christian och Johan och vi fick nollställa oss. Upp, ner och upp igen. Det var rena berg-och-dalbanan idag, men teamet visar en otrolig karaktär. Vi var uträknade, men kom tillbaka. Det är mental styrka, konstaterar Kristoffersson och avrundar:
- Tre förare i final är maxutdelning och dessutom utökad ledning i både förar- och teammästerskap. En del jobb att göra på bilarna inför imorgon, men det jobbet går lättare när vi plockade så många poäng.