Johan ökar VM-ledningen igen

19/09/2020 by Morgan Carlsson

En lyckad däckstrategi tog Johan Kristoffersson till säsongens tredje seger i rallycross-VM. Volkwagen Dealerteam BAUHAUS-föraren var helt ohotad på Bikernieki-banan i Riga och ökar sin mästerskapsledning. - Vi fick jobba för det i kvalet, men belönades i semi och final för att vi hade sparat däck.

Johan Kristoffersson

Den första av helgens två deltävlingar avgjordes i soligt och torrt väder, ett historiskt sett ovanligt scenario för Lettlands deltävling i World RX. Det betydde också extra bra grepp och ett taktiskt spel om däcken.
- På andra banor spelar det inte lika stor roll, men här är det en stor fördel att ha bra däck, säger Johan.
Kristoffersson valde att spara däck under kvalkörningarna vilket innebar en tuffare resa än tidigare. Johan förlorade för första gången den här säsongen förstaplatsen i kvalificeringen. Han vann visserligen Q1 för femte gången av fem möjliga, men noterade därefter en tredje- och en sjätteplats. Tredje kvalomgången var extra besvärlig, där Johan gjorde sin sämsta start för säsongen.
- Absolut, men då var det andra förare som hade nya däck och jag startade från det statistiskt sett sämsta tredje startspåret.

Däckstrategin var förstås föremål för internt taktiksnack i teamet inför tävlingen. Teamchefen Tommy Kristoffersson tyckte inte Johans val var helt självklart.
- Det finns förstås en risk med att vara så konservativ med däcken i kvalet, säger Tommy, som ändå lät Johan göra det avgörandet valet.
- Pappa har inte suttit och tittat på grafer lika mycket som jag har gjort. Om du inte är först ut här har du ingen större nytta av nya däck.
Den strategin tog Johan med sig till semifinalen där han kom med tre nya däck och satte starten perfekt. 31-åringen från Arvika flög fram till en säker seger med en och en halv sekunds marginal till tvåan Robin Larsson.
- Kanske årets viktigaste start, tycker stallchef Kristoffersson. Om Robin hade tagit den hade vi förmodligen fått starta från ruta fyra i finalen. Men Johan är som vanligt bäst när det gäller.
Lika säker var han i finalen, utrustad med två nya däck. Kristoffersson hade där värste VM-konkurrenten Mattias Ekström bredvid sig i främsta ledet. Ekström kunde dock inte göra något åt den tvåfaldige världsmästaren som var helt överlägsen från start till mål med sin Volkswagen Polo R Supercar och vann med 3,5 sekunder till godo på VM-tvåan i sin 23:e seger i karriären.
- Det var belöningen efter hårt kämpande i Q2 och Q3, menar Johan, som för första gången i år fick motta publikens ovationer.

3 000 åskådare släpps in på Bikernieki under helgens tävlingar.
- Det är kul att det är lite folk som jublar när man kommer ur bilen efter finalen.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen var förstås mycket nöjd med utfallet av den femte VM-deltävlingen, men påpekade också att det var välförtjänt lön för mödan.
- Det såg banksäkert ut i semi och final men man ska komma ihåg att även om det kanske ser enkelt ut i tv-rutan så ligger det otroligt mycket jobb bakom, mekanikernas arbete och Johans analyserande inte minst, säger Tommy.

Kristofferssons dagsskörd blev 29 poäng och därmed ökade han försprånget till Ekström, nu 140 mot 119 med Niclas Grönholm på tredjeplats med 99.
- Det har varit en fantastiskt bra dag för oss, säger Tommy Kristoffersson och tänker då också på Sondre Evjens ledning i Euro RX-kvalet efter första dagen.

Efter någon timmes firande och glädje över framgångarna blev det dags att fokusera på söndagens tävling under den tredje av dubbeltävlingarna den här säsongen.