Andra segern för Kristoffersson

03/09/2022 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson tog sin andra raka seger i rallycross-VM i helgens första tävling på Bikernieki-banan i Riga. - En riktigt bra start på säsongen för hela teamet, säger Kristoffersson efter sin 29:e seger i VM-karriären.

Johan Kristoffersson

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS hade bra fart på bilarna hela dagen, men det blev ändå ingen enkel väg till Johans seger och en utökad ledning i teammästerskapet.
- Det var ingen “walk in the park”. Så som systemet är uppbyggt så fick vi jobba för det. Vi var i brygga, men på sluttampen lyckades vi lösa det, konstaterar teamchefen Tommy Kristoffersson.

Johan var snabbast i superpole-kvalet och fick därmed en lite krångligare väg genom de två kvalheaten. Kristoffersson lyckades knipa andraplatsen totalt efter Kevin Hansen, vilket gav pole position i progression race. En fin start och en säker leverans ledde till innerspår i semifinalen, men där blev det problem.
- Jag fick inte till starten i semin, men tack vare att Gustav tog täten kunde jag ta en tidig joker och lösa problemet ändå, säger Johan.

Teamkompisen Gustav Bergström övertygade stort under lördagens runda på Bikernieki. I semifinalen tog han starten från yttern och rundade världsmästarna Timmy Hansen och Johan Kristoffersson.
- Jag fick en raketstart där och tänkte att jag skulle prova att slänga in bilen i första kurvan och det var ingen där så det var bara att köra, berättar Gustav, som ledde racet länge, men till slut fick ge sig mot de båda betydligt mer rutinerade förarna. 

Belöningen blev ändå karriärens första finalplats i en VM-deltävling.
- Fick en bra start där också, men sedan blev det som det blev, åkte på en bredmacka, säger Gustav som slutade på femte plats i finalen.
Strax framför sig hade han stallkompisen Ole Christian Veiby som levererade en stabil körning.
- Mycket positivt under dagen. Pacen fanns där. Visst, man vill alltid stå på pallen, men marginalerna är små, konstaterar Veiby, som hade häng på en upprepning av tredjeplatsen från premiären.
- Jag kom ju ut som trea och trodde nog att jag hade pallplatsen, men det blev lite kontakt i första kurvan och bilen blev understyrd på ett sätt som den inte hade varit tidigare under dagen. 

Med maximala 40 poäng för Johan Kristoffersson och klar ledning i förarmästerskapet, samt utökad ledning i teammästerskapet, 65 poäng för KMS mot 54 för Hansens, var det förstås en nöjd teamchef som summerade första tävlingsdagen i Riga.
- Johan har bra fart hela dagen. Ole Christian gör sitt jobb och säkrar viktiga poäng i teammästerskapet. Gustav har tagit jättekliv, väldigt mogen körning av vår gröngöling. Därmed blir han också en viktig strategispelare för oss i heaten, summerar Tommy Kristoffersson med en positiv känsla inför söndagens tävling.