Dubbel ledning skapar trygghet

05/10/2022 by Morgan Carlsson

Fjärde tävlingshelgen i elektrifierade rallycross-VM går på klassiska Spa-Francorchamps. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS åker till Belgien som ledare i både förar- och teammästerskap. - Vi har många poäng med oss dit, så vi är inte i läget att behöva ta stora risker, säger VM-ledande Johan Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

Kristoffersson körde i mål som etta i båda tävlingarna i Montalegre, Portugal, men fråntogs segern i den andra tävlingen efter en bestraffning. Trots detta leder han mästerskapet med 21 poäng före teamkompisen Ole Christian Veiby och med 25 poäng ner till Timmy Hansen på tredje plats.
- Vi kom till den tävlingen som etta och fyra och åkte därifrån som etta-tvåa, dessutom med utökad ledning i teammästerskapet. Det kan man inte klaga på, säger Ole Christian Veiby, som har klivit upp på pallen i fyra av fem tävlingar hittills. 

Nu väntar en ny dubbeltävling lördag-söndag, den sjätte och sjunde av totalt elva i årets VM-serie.
- En ny bana igen för mig och en annorlunda upplevelse. Den här är byggd på formel 1-banan. Det blir lite mer banracing jämfört med Montalegre, konstaterar Veiby. 

Även teamets tredje förare, Gustav Bergström, debuterar på Spa kommande helg.
- Den ser lika frän ut som de andra banorna. Jag får fokusera på att lära mig banan först och ta det därifrån, säger Bergström, som fick köra sin andra final i karriären under lördagens tävling i Montalegre, men sedan inte fick vara med i slutuppgörelsen på söndagen, på grund av ett tekniskt fel.
- Besviken så klart, men det är bara att satsa dubbelt så hårt på Spa. 

Johan Kristoffersson har större erfarenhet av racingbanan i Ardennerna. Förra året vann han den VM-deltävlingen, då tävlande för EKS/JC.
- Den gången var vi tvungna att ta många poäng, så det blev större risktagning, minns Kristoffersson, som är väl medveten om de risker som väntar på Spa, inte minst in i första sväng.
- Starten är chansartad. Det finns risker med att stå utvändigt och på insidan väntar en betongmur. 

Kristoffersson tror att banan kan passa för teamets förare och de tre KMS-byggda eldrivna Volkswagen RX1e-bilarna.
- Väldigt kul att vi har tre förare som levererar och bilar som fungerar. Vi har nu kört på banor med både högt och lågt grepp, på torrt underlag och i regn och vi verkar inte ha någon akilleshäl.

Det är en slutsats som teamchefen Tommy Kristoffersson instämmer i:
- Vi har en trygghet i teamet och stämningen är på topp. Allt eftersom lär vi oss vilka knappar vi ska trycka på och våra förare känner sig mer och mer komfortabla i bilarna.
Samarbetet mellan förarna är också något som Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-bossen lyfter fram.
- Johan är ju ankaret i vårt team och han är duktig på att dela med sig av information och erfarenhet. Kommunikationen är en mycket viktig pusselbit. I takt med framgångarna växer också Ole Christian och Gustav. De har hittills presterat så bra som vi hade kunnat hoppas på i den bästa av världar.

Men stallchefen betonar också vikten av att hålla huvudet kallt i rådande läge, med ledning i båda mästerskapen.
- Vi är de jagade och måste agera därefter. Alla måste vara disciplinerade för att göra det bästa av det läge vi har arbetat oss fram till.