Seger för Johan och pallen för Gustav

08/10/2022 by Morgan Carlsson

Vägen var krokig, men det blev seger för Johan Kristoffersson i den första deltävlingen på Spa-Francorchamps. Lika glädjande var det att Gustav Bergström slutade trea och därmed tog sin första pallplats i VM-karriären. - Väldigt bra gjort av Gustav och på det sättet han gjorde det efter startsmällen i semifinalen, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson Gustav Bergström

På sitt sedvanliga mästerliga sätt lyckades Johan själv lösa segerknuten även denna gång, trots att det såg riktigt jobbigt ut under lördagens race på den klassiska banan i Ardennerna.
Efter att ha varit snabbast på superpole gick det tyngre för Johan som inte fick till starterna och inte heller lyckades köra sig fram till heatsegrar.
- Det är svårt när man hamnar i trafik. Det går inte att ta sig fram snabbare då. 

I semifinalen slutade han trea, men tog sig vidare tack vare bra kvalplacering.
Från fjärde spår i finalen blev det ännu en halvknackig start, men en smart manöver till insidan öppnade upp fältet och Johan tog sig ut som tvåa.
- Det var plan B att dyka på innern om jag inte fick en riktigt bra start. Ärligt talat tror jag den planen fungerade bättre än plan A hade gjort. 

Uppe i första hårnålen blev det seriekrock och ledande Timmy Hansen fick en tryckare som vände runt honom. Kristoffersson kunde smita upp i ledning och höll sedan undan fram till sin 32:a seger i rallycross-VM, den femte av sex möjliga i årets helelektriska mästerskap.
- Tråkigt för Timmy. Han förtjänade inte det där, men samtidigt kan inte vi be om ursäkt för segern. Så här är det med sport. 

En som verkligen fick uppleva sportens tjusning var Gustav Bergström. Total frustration vändes till euforisk lycka. Det ville inte riktigt lossna för den 19-årige stockholmaren i kvalracen och när det blev dags för semifinalen gick rullgardinen ner ordentligt. Bergström fick en tryckare och hamnade i betongmuren på insidan där det tog stopp.
Tankarna just då?
- Jag vet inte riktigt om jag tänkte så mycket, var mest väldigt förbannad. 

Teamet satte ändå fart med att få Bergströms elektriska Volkswagen RX1e i stridsdugligt skick igen ifall det skulle komma en bestraffning - och så skedde. Klara Andersson diskvalificerades och Bergström fick en plats i yttersta startspåret i finalen. Efter karambolaget i andra kurvan hade Bergström plötsligt tagit sig upp på andra plats. På slutvarvet blev han visserligen passerad av Kevin Hansen, men som trea i mål var den första - och så efterlängtade - pallplatsen säkrad.
- Kul att få ge tillbaka till teamet och alla som har krigat för det här, säger Bergström som vrålade av glädje efter målgång.

Full av självförtroende inför fortsättningen kan man tänka.
- Jag fokuserar mest på att bli ännu snabbare

En betydligt sämre dag var det för Ole Christian Veiby. Återkommande elfel förstörde dagen för norrmannen.
- Det var glapp i någon kontakt in till batteriet så bilen stannade ute på banan flera gånger, säger en besviken Veiby.
Till semifinal tog han sig ändå och där fungerade bilen som den skulle.
- Men det var ett tufft heat och jag hamnade på yttern, så det var svårt att göra något.
Något positivt kunde han ändå hämta med sig från den avslutningen på dagen för hans del.
- Farten i semifinalen var lika bra som Johans, säger Ole Christian som också gladdes åt andra.
- Det blev ju en bra dag för teamet i och med att Johan vann och härligt för Gustav att ta sin första pallplats.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, kunde nöjt pusta ut efter ännu en händelserik dag i World RX.
- Det är inte över förrän det är över. Det har vi lärt oss förut. Idag hände det mycket åt alla håll och kanter, men vi lyckades hålla momentet uppe och det lönade sig till slut.

Teamchefen imponerades förstås av VM-ledande sonen Johan.
- Vi åkte ju hit med strategin att inte ta alltför stora risker och det mindsetet hade Johan. Han vet var riskerna finns på den här banan och han höll sig borta från problemen.
Och att tredjeföraren Bergström stod pall gladde förstås också Kristoffersson senior.
- Det var dags! Jag tycker han hade upplagt för två pallplatser redan i Montalegre, men då ville det sig inte. Han har kört ihop till den här framgången och han imponerade i finalen med riktigt snabba varvtider.

Bergström avancerade i sammandraget till sjätte plats på 63 poäng. Johan Kristofferssons seger innebär att han nu leder förarmästerskapet på 111 poäng, hela 33 före Kevin och Timmy Hansen samt stallkompisen Ole Christian Veiby, samtliga på 78 poäng.
I teammästerskapet spelade KMS oavgjort med team Hansen, 28 lika. Därmed står det 189-155 totalt.
- Med tanke på dagen som Ole Christian har haft så får vi vara väldigt nöjda med det, summerar Tommy Kristoffersson.

World RX på Spa-Francorchamps fortsätter under söndagen med den sjunde deltävlingen i mästerskapet.