Kristoffersson överlägsen i VM

09/10/2022 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson dominerar fullständigt i årets helektriska rallycross-VM. Med sex segrar på sju deltävlingar är den femte VM-titeln mycket nära. - Det ser väldigt bra ut för mästerskapet, säger Kristoffersson efter dubbelsegern på Spa-Francorchamps där han fick sällskap på pallen av Gustav Bergström.

Johan Kristoffersson

Kristoffersson följde upp lördagens triumf med ännu en seger i söndagens tävling på den klassiska banan uppe i Ardennerna. Precis som i helgens första deltävling undvek han farorna och manövrerade fram till en klar seger.
- Rättvist tycker jag. Johan hade bra fart hela helgen. Rätt kontrollerat också, även om det blev en punktering i början, säger teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson.

Det blev en kvalificering som präglades av punkteringar, vilket också drabbade förarna i Volkswagen-teamet. Kristoffersson fick punktering i heat 1 medan Veiby och  Bergström drabbades i heat 2. Gustav fick dessutom stopp på sin bil i heat 1 och hamnade därmed åtta i kvalet. Johan var tvåa så långt och Ole Christian fyra.
I progressionsheatet blev det en trippel för KMS-förarna i race 2 med Johan som etta, Gustav tvåa och Ole Christian trea.
Semifinalerna blev också en stor framgång för teamet. Kristoffersson rattade sin helelektriska Volkswagen RX1e med perfektion och tog hem segern, där Ole Christian var trea och därmed också tog sig vidare till final. Gustav var i det läget redan klar för final efter att ha slutat tvåa i första semifinalen. Full pott för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS! 

I finalen fick Johan en skaplig start och lyckades därmed från sitt innerspår ta sig ut i ledning.
- Bättre och bättre starter under dagen och det var också något vi hade jobbat hårt på. Därifrån körde jag bara på, men försökte också vara försiktig i sista kurvan för att undvika punktering. Till slut blev det en överlägsen seger, den sjätte för säsongen, av sju möjliga!
- Stort tack till teamet som gör det möjligt. Vissa gånger har vi ju kommit tillbaka till depån med i princip bara ratten i näven, säger Johan och tänker främst på de däckexplosioner som slog bort bakdörren på såväl Kristofferssons som Veibys bil.
- Bästa mekanikerna som finns, fyller Gustav Bergström i.

“Jag ska titta hur Johan gör och så ska jag göra likadant” har Gustav sagt några gånger den här säsongen. Och som han gör det. I finalen använde han Johans koncept från lördagstävlingen. Vek in från yttern bakom övriga fältet och smet på innern fram till tredje plats. Därefter gjorde han en elegant passage på Niclas Grönholm i målsvängen, exakt som Johan gjorde i andra kvalomgången.
- Copy paste! Jag hade bestämt mig redan på griden att gå för innern och det lyckades ju riktigt bra. Att jag kunde passera Niclas också var ju kul.
Till slut lyckades ändå Grönholm ta sig förbi Bergström, men den 19-årige stockholmaren fick kliva upp på pallen för andra gången på två dagar.
- Klart man var sugen på andraplatsen också, men jag kan inte vara besviken över ännu en pallplats.

Stallchefen Tommy Kristoffersson var mycket imponerad.
- Världsklass av Gustav! På riktigt alltså. Det kan se ganska enkelt ut när man sitter hemma i soffan, men det är verkligen inte lätt att fatta rätt beslut i den farten. Mycket moget gjort.
Och läromästaren Johan Kristoffersson instämmer:
- Gustav ser, lär och lyssnar och är dessutom mentalt stark. Smart den pojken som gör som jag, konstaterar Johan med ett skratt.

För Ole Christian Veiby var det ännu en tung dag. Visserligen bra resultat under dagen och en finalplats från ytterspår, men där tog det stopp direkt. Styrningen fick sig en smäll i första kurvan och Veiby kunde bara parkera.
- Bilen funkade bra och vi var bra med på superpole och i Q1. Punktering i Q2, men det fick ju alla. Ja, sedan fortsatte det med oturen där i första svängen på finalen. 

I sammandraget ser det ändå inte illa ut för Veiby. Han ligger trea på 89 poäng, endast en poäng efter Kevin Hansen.
- Vi är tre stycken som jagar tätt bakom Kevin. Det blir en stenhård kamp om silvret, säger Veiby. 

I täten har Kristoffersson dragit undan till 41 poängs ledning, ett försprång som verkligen bäddar för ett nytt VM-guld.
- Det ska ganska mycket till för att vi ska missa den, konstaterar Tommy Kristoffersson.

I teammästerskapet är det också upplagt för KMS som den här helgen ökade med ytterligare tio poäng, fram till 43 poängs ledning före team Hansen.

VM-serien fortsätter i Barcelona, Spanien, sista helgen i oktober, även då en dubbeltävling.