Kristoffersson ökar sin VM-ledning

17/10/2020 by Morgan Carlsson

Det blev en andraplats för Johan Kristoffersson i den sjunde VM-deltävlingen i rallycross. Därmed utökade han ledningen i mästerskapet till hela 25 poäng. - Jag tar 27 poäng idag. Det är bra. Man förlorar inte mästerskapet på en sån tävling, konstaterar Kristoffersson nöjt efter lördagens race i Barcelona.

Johan Kristoffersson

Kristoffersson kom till Spanien med taktiken att försvara sin VM-ledning utan att ta alltför stora risker. Konkurrenterna hade förstås andra tankar och gav Johan en tuff lördag. I första kvalomgången var det Niclas Grönholm som utmanade genom första svängen. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren svarade upp mot uppvaktningen och vann heatet med omgångens snabbaste tid. Det var Kristofferssons sjätte Q1-seger av sju möjliga den här säsongen! 
- Det fungerade bra direkt. Jag hade bra pace redan på första träningen, säger den dubble världsmästaren.
I andra omgången blev utmaningen ännu tuffare. Robin Larsson attackerade från ytterspår. Kristoffersson hamnade i däckbarriären och kastades upp på två hjul, men kom lyckligtvis ner på alla fyra igen. Värmlänningen tog upp jakten och lyckades ta sig ända fram till täten i heatet. Kristoffersson visade att både han och Volkswagen Motorsports Polo R Supercar är stryktåliga.
- Den är verkligen byggd på ett bra sätt. Det kunde ha slutat mycket värre. Man hinner inte tänka så mycket, utan vill bara få ner bilen på alla fyra och fokusera om på körningen framåt.
Tredje kvalheatet blev relativt sett lugnare för Johan. Han tog sig problemfritt genom första kurvan och kunde kontrollerat köra hem segern i kvalomgången. Därmed tog han också hand om förstaplatsen i kvalet totalt och plockade hem sexton poäng. Det var den femte kvalsegern av sju möjliga för Johan i år.
Det blev mer närkontakt i semifinalen, där Kristoffersson studsade genom första kurvan, men stod emot, kom ut som ledare och kunde defilera fram till pole position i finalen.
- Ena däcket blev lite överhettat, men i övrigt flöt det på bra.
I finalen hade Kristoffersson fyra använda däck, medan Timmy Hansen på rutan bredvid hade fyra nya. Johan fick en ganska bra start, men blev hårt uppvaktad av Timmy in i första kurvan. Framskärm och stötfångare lossnade.
- När jag tappade fronten blev det ganska understyrt. Det märks tydligt på en sån här bana där det går riktigt snabbt ibland.
Kristoffersson utmanade ändå Hansen hela vägen och de båda bjöd på riktigt tuff rallycrossracing. Såväl Johan som Timmy fick en reprimand från domarna. 
Från Kristofferssons sida var det ändå inga hårda känslor.
- Hansen-teamet var starka idag. Timmy hade en bra däckstrategi och utnyttjade fördelen med en tidig joker.
Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen Tommy Kristoffersson kommenterade också dagens taktiska val.
- Vi kunde ha varit mer aggressiva på jokerstrategi och däckval, men vi ville försäkra oss om många kvalpoäng och att stå långt fram i semi och final. Idag handlade det mer om att jaga poäng än att säkra vinsten.
En taktik som lyckades om man ser till VM-sammandraget. Eftersom totaltvåan Mattias Ekström hade en sämre dag utökade Kristoffersson ledningen från 17 poäng till 25.
- Det var viktigast idag, konstaterar Tommy Kristoffersson.
Trots många inkörda poäng var det första gången den här säsongen som Johan förlorade en lördagstävling. Kanske dags att istället vinna den första söndagstävlingen för året?
- Det hade ju varit trevligt, säger Johan Kristoffersson, som dock fick en sämre lottning inför helgens andra tävling.
Efter att ha startat från innerspåret hela dagen blir det nu en plats i ytterspår i söndagens Q1.
- Det blir tufft, men vi ska göra vårt bästa!