Fjärde segern för nöjd Kristoffersson

18/10/2020 by Morgan Carlsson

VM-tävlingen i Barcelona utvecklade sig till en äkta rallycrosskamp med hårda dueller i två dagar. Den stora vinnaren blev Johan Kristoffersson som slutade tvåa och etta med en poängskörd på totalt 53. - Jag är så fruktansvärt nöjd, kan inte bli gladare än så här, summerar Kristofersson.

Johan Kristoffersson

Johan startade från innerspår hela lördagen, men det betydde sannerligen ingen enkel resa. Konkurrenternas omilda behandling av VM-ledaren rensade lagret av framskärmar till Johans Volkswagen Polo R Supercar. 
- Så mycket plast som vi har förbrukat den här helgen har vi inte gjort på hela säsongen tidigare.
Tvåhjulskörningen i andra kvalomgången var det svettigaste ögonblicket, men värmlänningen kom ner på alla fyra och stod i pole position när det var dags för final. Det blev en ny rejäl närkamp, nu mot Timmy Hansen. Kristoffersson fick klara sig utan främre stötfångaren under större delen av finalen.
- När jag tappade fronten blev det ganska understyrt. Det märks tydligt på en sån här bana där det går riktigt snabbt ibland.
Andraplatsen innebar ändå en totalt sett bra utdelning från lördagens race.
- Jag tar 27 poäng. Man förlorar inte mästerskapet på en sån tävling, säger Johan.
Lördagskvällens lottning signalerade att det skulle bli en ännu svettigare kamp för poängen under söndagen. Kristoffersson fick välja allra sist och hamnade på ytterspår. Visserligen fick han en bra start men det blev ändå bara en tredjeplats i heatet. 
Inte heller i andra eller tredje kvalomgången lyckades Kristoffersson komma loss och få visa den fart han ändå hade i bilen.
- Det var mycket uppförsbacke och tungarbetat. Det blir svårt att analysera när man inte kan köra så fort som man önskar.
Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren radade upp placeringarna 6-4-6 i de tre kvalomgångarna vilket innebar femteplats i kvalet totalt, säsongens sämsta.
- Det spelade ingen roll vad vi gjorde så hamnade vi i kofferten på någon konkurrent, konstaterar teamchefen Tommy Kristoffersson, som var frustrerad så långt.
Men som så många gånger förut visade sig Johan vara bäst när det gäller. Han gjorde en riktigt bra start från andra startledet i semifinalen och smet på innern upp bakom Mattias Ekström. Efter att ha klarat av jokern på tredje varvet laddade Kristoffersson rejält och tog sig upp i ledning.
- Äntligen fick jag släppa loss och bara köra. Jokertaktiken var helt suverän där, berömmer Johan.
Läktarsamarbetet mellan Tommy och ingenjören Richard Browne firade triumfer. Semifinalsegern innebar en plats i främsta ledet i finalen, utvändigt om Andreas Bakkerud.
Teamet hade dessutom spelat högt och sparat två nya däck till finalen. 
- Vi ville ändå ladda för en final och ha bra förutsättningar där, förklarar Tommy.
Johan använde däcken till en riktigt bra start. Han var förbi norrmannen fram till första kurvan, men det blev ändå en sammanstötning som avslutade finalracet för Bakkerud. Kristoffersson körde vidare till en klar seger, men med ett efterspel i domarrummet, där den dubble världsmästaren friades och fick behålla sin seger, den fjärde för säsongen.
- Det var förstås oroligt, men jag hade blivit väldigt besviken med ett annat domslut. Johan var förbi med en hel längd, säger Tommy.
- När jag släppte kopplingen försvann han i sidorutan för mig. Jag försökte lämna plats på insidan, men han måste ha bromsat sent, kommenterar Johan.
För fjärde gången den här säsongen fick Johan kliva högst upp på prispallen och han ökade dessutom sin ledning i VM-tabellen till 27 poäng. Johan har 219 poäng mot 192 för tvåan Mattias Ekström med två deltävlingar kvar att köra.
- Vi har attackerats från alla håll under säsongen. Nya hugade spekulanter dyker upp för att göra livet svårt för oss, men vi är med där uppe hela tiden, sammanfattar Tommy Kristoffersson.