Kristoffersson håller avståndet

20/09/2020 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson kom till Riga med sjutton poängs ledning i rallycross-VM och han åker hem med samma försprång. En seger och en andraplats gör att avståndet är oförändrat. - Det känns bra. Nu har vi bockat av ytterligare två tävlingar och det är färre poäng kvar att köra om.

Johan Kristoffersson

Dubbeltävlingen på Bikernieki National Sports Base blev till stor del ett taktiskt spel om däck. Kristoffersson spelade högt redan under lördagen när han kämpade sig genom kvalet på mestadels begagnade däck. Trots det var det bara Niclas Grönholm som rådde på värmlänningen. Med femton kvalpoäng i bagaget kom Kristoffersson till semifinalen med fräscha däck och fick en fin resa fram till seger.
- Det var belöningen för att vi hade kämpat hårt i Q2 och Q3.
Även i finalen var det en Volkswagen Polo R Supercar som hade täten från start till mål - Johans tredje seger för säsongen.

Söndagens kval blev också en kamp med fokus på däckstrategi för Kristoffersson, som fick nöja sig med fjärde plats i Q1.
- Vi hamnade lite på bakfoten där, men lyckades ändå reparera det skapligt, tycker stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson.
I andra och tredje kvalomgången slutade Johan tvåa, vilket också blev placeringen totalt i kvalet, efter Mattias Ekström.

I semifinalen kom Kristoffersson med ett nytt däck, fick en bra start och var helt överlägsen fram till segern.
- En bra start och därefter bra pace, sammanfattar Johan.

Finalen blev ännu en uppgörelse med huvudkonkurrenten Ekström. Kristoffersson hade sparat fyra nya däck för bästa möjliga förutsättningar i slutuppgörelsen, men även konkurrenten hade nya däck och dessutom fördelen av innerspår.
- Jag kom iväg bra, men det gjorde Mattias också. Då fanns det inte mycket att göra.

Johan fick istället försvara sig mot Robin Larsson genom första sväng. Det blev en del närkamp, men den dubble världsmästaren höll undan fram till en slutlig andraplats.
- Idag tog jag så många poäng jag kunde utan att vinna, så det går inte att vara besviken på något sätt.
26 poäng att lägga till lördagens 29 innebar 55, lika många som Ekström samlade ihop och därmed 166-149 i totalställningen.
- 14 poäng från full pott efter sex tävlingar, summerar Kristoffersson nöjt.

Tommy Kristoffersson sammanfattade också helgen med en positiv känsla, även om vinnarskallen alltid vill säga sitt.
- Jag är aldrig helt nöjd när vi inte vinner, men vi måste också acceptera att Mattias och hans team gjorde ett bra jobb idag. Det går aldrig att räkna bort honom.

Duellen rullar vidare i Spanien om fyra veckor, en tävling planerad på samma intensiva sätt som de tre tidigare, med separata tävlingar lördag och söndag. Tävlingsupplägget ställer höga krav på alla inblandade.
- Det går ändå rätt bra för mig som förare. När jag kör mindre analyserar jag mer, så hjärnan är uppe i varv lika länge. Däremot är det tufft våra mekaniker, långa dagar och stenhårt jobb, säger Johan.

Men räkna med att teamets energi är på topp igen lagom till Barcelona-resan.