Zandra är lugnet i stormens öga

21/04/2014 by Morgan Carlsson

0 comments

Vardagen i ett motorsportteam skulle inte fungera om alla hängde under motorhuven. En verksamhet som Volkswagen Dealer Team kräver betydligt bredare perspektiv och teamet behöver någon som ser andra värden än en jakt på tiondelar. I det här fallet heter hon: Zandra Björkholtz. - Officiellt kallas jag koordinator. Jag är spindeln i nätet, summerar 27-åringen som verkar i hjärtat av KMS-fastigheten.

Zandra

Zandra är nu inne på sitt femte år på jobbet. Egentligen skulle hon ha blivit lärare för årskurs 1-5, men ”det kom något emellan” som man brukar säga.

- Jag tog min examen och skulle på en anställningsintervju för ett lärarjobb, men precis samtidigt fick vi Biogas-projektet och Tommy frågade om jag kunde börja jobba här.

Familje-företaget utökades därför med Johans flickvän på kontoret.

Ser du några likheter mellan lärarjobbet som du är utbildad för och de uppgifter du har här?

- Teamet en helg på racerbanan och en skolklass på utflykt. Slående lika! Det är mat, kläder, fix och trix hela tiden, säger Zandra med glimten i ögat.

- Skämt åsido… Det är väl den sociala biten, att ha ett ansvar och arbeta serviceinriktat som kan likna. Jag tycker om att arbeta med människor genom att hjälpa och ”ta hand om”.

Hon beskriver sitt jobb grovt uppdelat i tre delar.

- En del är som ett säsongsarbete inom event och evenemang. Det är när vi är ute på tävlingar och det ska fixas med biljetter, mat och annat. Våra samarbetspartner vill ju ha det trevligt på alla sätt när de kommer ut på tävlingar. Inför Höljes i somras hade jag 250-300 brev som skulle ut till olika adresser.

- Som del två är jag en form av reseledare. Jag bokar mycket flyg, båt- och tågbiljetter, fixar hotell och ordnar så att våra medarbetare kommer till rätt ställe på rätt tid.

- Den tredje delen handlar om att serva teamet med annat, som kläder och sånt. När det inte är säsong så blir det mycket att man städar och plockar med saker man inte hunnit under säsongen.

Allt-i-allon stämplar sällan ut klockan fyra på eftermiddagen.

- Jag ser inte arbetsdagen så utan mer som projekt. När det är klart, då går jag hem. Men jag älskar att jobba och kan aldrig tänka mig ett liv utan arbete, oavsett om jag blir miljonär. Jag har inte varit ledig längre än 14 dagar i sträck på 13 år, avslöjar Zandra.

Det låter förstås som en ren dröm för en stallchef och precis så ser Tommy Kristoffersson på sin samordnare.

- Zandra är teamets absoluta klippa, ovärderlig för alla oss andra i teamet, håller koll på allt och alla och jobbar med en fantastisk positiv inställning trots alla prövningar vi lastar på henne. Att hon dessutom är ”godkänd” av både Ronnie Bergström och min mamma Gerd gör henne unik i universum, slår Tommy fast.

För Zandra innebär jobbet att hon alltså arbetar ihop med pojkvännen, vilket i sig skulle kunna innebära en prövning.

- Det är inte alla som klarar det, men för oss fungerar det. Vi gör ju ganska olika saker i det vardagliga jobbet och så får vi uppleva mycket tillsammans. Mellan april och september förra året var vi bara hemma två helger.

De båda träffades genom Johans syster Jenny, som läste samma lärarutbildning som Zandra. Efter sex år tillsammans känner paret varandras egenheter. Zandra är den som kanske har bäst koll på stjärnförarens egenskaper.

- Johan är ju verkligen en tävlingsmänniska, vilket jag inte alls är. Därför låter jag honom vinna ibland för att det ska bli lugnt, till exempel att vara först med att sätta på sig bilbältet. Vi är däremot väldigt lika när det gäller att hålla ordning. Det är inte ofta det är stökigt hemma hos oss. Jag märker också tydligt när han går in i fokusering och koncentrerar sig på en speciell detalj, till exempel när han tittar på någon inboard-film.

Själv är Zandra husbehovs-intresserad av motorsport, eller sport överhuvudtaget.

- Jag har en lillebror som kör motocross, så jag har ju sett en del tävlingar. Det är intressant när jag känner någon som deltar. Det är likadant med fotboll. Jag tycker om att se Sverige spela. Om det inte finns någon sån koppling kan jag lika gärna gå ut och gå.

Någon gång händer det att Zandra kopplar loss från jobbet och motorsporten.

- Ibland vill jag bara ha en egen-dag och göra precis det jag själv vill. En sån dag börjar alltid med en rejäl långfrukost. Det gillar jag.

På så vis hämtar hon nya krafter till nyckelfunktionen hos Kristoffersson Motorsport.

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.