Lovande testdagar för Kristoffersson

23/12/2018 by Morgan Carlsson

I en idyllisk vintermiljö i norska Geilo har Johan Kristoffersson för första gången fått testa sin nya Volkswagen Polo R5 under två intensiva dagar. Förberedelserna inför Rally Sweden är därmed i full gång.

−Väldigt roligt! Jag har fått ett bra och stabilt intryck av bilen och trivs redan med den, säger Kristoffersson, som för första gången sedan i februari sitter i en rallybil.

Volkswagen Dealer Team BAUHAUS kommer under närmaste månaden att trappa upp satsningen inför Rally Sweden, där Johan Kristoffersson ska mäta krafterna med världseliten i WRC2-klassen. Testet i Geilo var teamets första chans att lära känna bilen närmare.
−Det är bra att pojkarna får komma igång med set-upen och känna på den nya infrastrukturen i teamet, kommenterar stallchefen Tommy Kristoffersson, som också han är mycket nöjd med de första testdagarna.
−Vi har fått testa olika däck, köra på bra vinterunderlag, och även med olika karaktär på vägen. Vi hade höga förväntningar på de här dagarna och utfallet har överträffat alla våra förhoppningar.

Varje minut i bilen är förstås värdefull när världsmästare Kristoffersson ska ställa om till en annan disciplin inom motorsport.
−När jag kör rallycross och racing går det mycket på autopilot. Här är jag oerhört fokuserad och tänker aktivt på många saker. Det märks i slutet på dagen att jag blir sliten, berättar Johan.

Perfektionisten från Arvika lämnar förstås inget åt slumpen här heller. Varenda detalj slipas minutiöst inför premiärtävlingen med R5:an. Den kommer också att avgöras på norska vägar. Romjulsrallyt i trakterna av Elverum får fint besök av dubble världsmästaren 29 januari.
Där blir Kristoffersson guidad på allra bästa sätt. Den nyblivne 30-åringen hade nämligen inte bara en ny bil att lära känna under tvådagarstestet i Geilo. Han fick också bekanta sig med sin nye co-driver, Stig Rune Skjaermoen, från just Elverum.
−Det har fungerat väldigt bra. Han har mycket erfarenhet och har åkt många VM-tävlingar, så det blir en bra lösning för mig, säger Johan.

Skjaermoen tar också med sig positiva känslor från testdagarna med den svenske motorsportsstjärnan.
−Det är ju inte vem som helst man sitter bredvid. Det märks att det är en som verkligen kan köra bil, säger den 32-årige norrmannen, som började läsa karta redan 2001, blott 14 år gammal.
Med drygt 20 VM-rallyn på meritlistan kan Skjaermoen bidra med stor erfarenhet när Kristoffersson ska lära sig bemästra en ny disciplin.
−Det är ju noterna som är viktigast, att kunna göra dem på ett bra sätt och att kunna förstå. Men jag märker redan att Johan är väldigt bra på att sätta sig in i de saker han ska göra.

Skjaermoen tar klivet över från Ole Christian Veiby, vilken för övrigt också deltog under testet i Geilo, och är aktuell för en säsongsupptakt i en Polo R5 även han.

För Johan Kristoffersson väntar nu eventuellt lite julefrid före rallypremiären. Det har varit en mycket intensiv höst för den påpassade mästaren.
−Julfirande? Ja, just det. Har inte tänkt på det…