Johan Kristoffersson

Håller Kristofferssons supersvit?

Femfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson dominerade stort i rallycrossens VM-premiär i Portugal. Deltävling nummer två går i Norge kommande helg.
- Jag är helt säker på att det kommer att bli mycket jämnare och mer kamp den här gången, säger Kristoffersson, som leder mästerskapet med sju poäng. 

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren markerade sin suveränitet i Montalegre redan i superpole-kvalet  - Johans specialmoment. Sedan superpole - ett enda kvalvarv för att avgöra startpositionen i första heatet -  infördes förra säsongen har han vunnit 11 av 11 kval med sin eldrivna Volkswagen RX1e. Hur är det möjligt?
- Det gäller att våga satsa allt på ett kort och inte göra något misstag.
Och för varje gång Johan är snabbast blir han än mer sugen på att utöka sviten.
- Absolut att det är lite prestige med i bilden också. Det här var ett moment som jag, Petter Solberg, Mattias Ekström och Sébastien Loeb efterfrågade redan 2017-2018. Det är häftigt, ett enda varv, du mot klockan och inga ursäkter, säger Johan.

Tuffast konkurrens fick Kristoffersson av stallkompisen Ole Christian Veiby, som satte rejäl press.
- Jag fick till ett bra varv, men trodde nog att han skulle överträffa det, säger Veiby. Den där föraren från Arvika har ofta något lite extra att komma med. 

Ett lyckat kval kan ge efterverkningar på hela helgen.
- Det är viktigt med en bra superpole. Börjar man hamna längre ut i spåren är det svårt att göra något eftersom det är så många bra och jämna förare, säger Veiby som själv fick erfara att hamna i en negativ svit i premiären.
- Q1 var bra, men så tappade jag lite i Q2 och då blev det startspår längre ut och svårt att ta sig fram i fortsättningen.
Veiby slutade fyra, men med mersmak.
- Tycker nog vi var förtjänta av mer än P4, med tanke på den fart vi hade. 

Veiby har tillsammans med Kristoffersson analyserat premiärhelgen noggrant och därefter gjort en lika ingående analys av vad som väntar på Lånke-banan i Hell. Hemmamark för norrmannen, eller?
- Jag har närmare till Höljes och känner mig väl egentligen mer hemma där, men det är klart att det är många norrmän på plats i Hell och många norska flaggor som vajar.
- Det är en fin bana med duktiga arrangörer. Inte lika krävande bana, vare sig för bilen eller för föraren, så jag tror det blir tuffare och jämnare än i Portugal, säger Veiby, som laddade upp inför avresan med en svettig golfrunda i sommarheta Kongsvinger. 

Kristoffersson å sin sida tog en rejäl cykeltur i den 30-gradiga värmen hemma i Arvika.
- Det ser ut att bli varmt i Hell också, fast kanske inte riktigt lika hett, tror mästerskapsledaren.

I VM-tabellen ståtar Johan med 23 poäng, sju fler än tvåan Kevin Hansen. Förväntade utmanaren Timmy Hansen ligger på sjunde plats efter en besvärlig premiärhelg.
- Men jag tror att Timmy blir en stark konkurrent. Han har varit snabb där uppe, historiskt sett. 

Det har också Kristoffersson själv, han som förra året vann den allra första VM-deltävlingen med elbilar just i Hell. Efter första tävlingshelgens seger är han given favorit även denna gång på Lånke-banan.
- Det är små marginaler, superviktigt att lyckas i varenda heat. Inga små misstag tillåtna. 

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, var förstås nöjd med utdelningen i Montalegre. Seger för Johan och nio poängs ledning i teammästerskapet för KMS.
- Det var en bra premiär för oss, men det var också en bana som gynnade oss, med en bil som passade bankaraktären perfekt. Det kommer att bli tuffare nu, så det är viktigt att vi inte slår oss till ro. Rätt inställning är vad som gäller, säger Tommy, som även den här gången släpper ut en tredje bil i RX1, rattad av Gustav Bergström. 

Bergström hade en tung premiärhelg, där han var inblandad i en rejäl smäll.
- Jag är fullständigt övertygad att Gustav inte kommer att låta sig nedslås av det. Jag är helt säker på att han kommer att ladda på precis som vanligt. 

Stallchefen har givetvis höga ambitioner med sitt kompetenta gäng.
- Vi har absolut som mål att befästa vår position i toppen av mästerskapen.