Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

11/10/2012 by Johan Kristoffersson

0 comments

Johan får lappsjuka, blir hårig på sexan och lurad av saxen – en man för spisen.

”Det blev en perfekt genomförd helg på Vallelunga, även om inte allt fungerade perfekt. Första testet var det en hel del krångel. Efter att jag hade gjort mina tio första varv så startade inte bilen för nästa försök. Vi försökte med ett hjälpbatteri, men fick till slut ’skjuva’ igång den. För att få köra ut på banan igen måste man visa upp en lapp i slutet av ’pit lane’. I röran kring allt hade lappen trillat ner på golvet. Jag försökte förklara och gestikulera att den låg på golvet, men fick nej. Jag var tvungen att slå igen bilen för att börja leta, hittade förstås lappen direkt när jag stannat. Därefter fick vi inte ’skjuva’ igång bilen på pit lane, utan var tvungna att putta den fyrhjulsdrivna Audin baklänges genom hela depån innan vi kunde göra nästa försök. Pappa hjälpte till att skjuta på, men bar datorn i ena handen samtidigt. När han tappade taget försökte han rädda datorn, men landade istället med 100 kilo + på armen. Det är gips som gäller där nu. Redo att åka ut igen fick jag – rödflagg. Bara att vänta… Trots detta fick vi till ett par bra test. Audin gick riktigt bra, men vi fick ändå uppfattning om ett par saker som vi ville ändra på. Ett nytt set däck på träning 2 gjorde också sitt till. Det är svårt att ställa in bilen efter ’begade’ däck, för den beter sig inte på samma sätt som med nya. Eftersom det hade varit mycket gulflagg under träningen så bestämde vi oss för att gå ut tidigt i kvalet och sätta ett ’bankvarv’, ifall det skulle bli mycket trafik och andra störningsmoment senare. Första varvet fick jag ändå avbryta på grund av trafik, men då hade däcken blivit ordentligt genomgnuggade så andra försöket blev riktigt bra. Den första svängen på Vallelunga, längst ner på långa rakan, är riktigt härlig. Man kommer fullt på sexan i 230 och kan inte bromsa för att justera, utan det handlar bara om att släppa av lagom mycket. Det är en riktigt hårig avvägning kan jag säga och det händer att man ångrar sig på väg in i svängen. Väl ute på andra sidan inser man att det var farligt nära gränsen…”

 

Det var väl ganska hårigt i början på första racet också kan jag tänka mig…

 

”Jag lurade nog de flesta i starten och kom iväg riktigt bra, men Liuzzi var ju så snabb där bakom. Han passerade mig på det snabba partiet, men jag kunde bearbeta honom hela tiden och efter att vi hade legat jämsides i fem kurvor kunde jag ta mig om och stanna där. Bilen har aldrig gått så bra tidigare – set up-mässigt. Det blev en äkta ’team-helg’, där alla bidrog till framgången. ”

 

Efter seger i första var utgångsläget lite jobbigare från åttonde rutan i andra.

 

”Min plan var att absolut inte bli inblandad i något. Det kan man inte alltid styra över själv, men jag hoppades att den stenhårda körningen framför skulle ge öppningar. Plötsligt stod Fisichella och Zurcher på tvären framför mig och jag kunde ta tre placeringar i ett svep. Mugelli stretade emot länge och jag ville inte ha någon närkontakt med honom – hjulinställningarna är ömtåliga på de här bilarna – så det tog ett par varv att komma om. Därefter kom jag ikapp Liuzzi, men tror jag hamnade i döda vinkeln för honom så att han inte såg mig på insidan. Det blev en tur ut i gruset, så jag tappade mark och fick ta upp jakten igen och lyckades ta mig förbi honom en andra gång denna dag. Därefter var det Bertons tur och honom fixade jag på ett favoritställe som jag hade skaffat mig, en tajt hårnål där jag kunde nypa dem på vägen ut. På slutet handlade det bara om att ta hand om bilen, inte åka på curbs eller riskera något alls.”

 

Snabbast i kvalet och två heatsegrar. Du var verkligen Kungen av Långa Dalen…

 

”Och dessutom hade jag snabbaste varv i båda heaten.  Vi tog ju alla poäng och pokaler som gick att ta. Eftersom vi var bästa team och rookie dessutom så blev det totalt åtta pokaler. Vi hade inte plats för dem i planet på hemvägen, så vi får ta det någon gång när vi har en bil att packa i, ha-ha… ”

 

Man kan verkligen konstatera att du har dykt upp som en ung ’gubbe i lådan’ i Superstars. Och det kan inte illustreras bättre än med den fantastiska bilden som finns publicerad på superstars.it , där du dyker upp – helt oplanerat – bakom formel 1-stjärnorna. Hur gick det där till? (se http://www.superstars.it/Superstars-Series/News/Audi-dominate-qualifying-at-Vallelunga-with-Kristo.aspx )

 

”Efter kvalet skulle vi ta en bild med alla chaufförer. Mycket av snacket där nere handlade ju om den förväntade kampen mellan de stora stjärnorna, så efter gruppbilden ville fotograferna ha en bild med Morbidelli, Liuzzi och Fisichella. Jag var på väg därifrån, men som vanligt kunde jag inte låta bli att sticka fram huvudet och smajla lite in i kameran. Med tanke på hur helgen slutade så blev det en väldigt passande bild, he-he.”

 

Trots att du har funnits med i täten hela året så känns det lite grann som att du fick ett andra genombrott den här helgen, inte minst beroende på publikintresset och mediabevakningen runt Vallelunga i Rom-trakten.

 

”Det var 33 000 pers där. I särsklass mest i år, även om det har varit mycket folk på Imola och Monza också. Fisichella kommer tydligen från den där trakten så det var en häftig inramning. I samband med autografskrivningen var fansen totalstolliga.”

 

Och viss beundran börjar även den blonde svensken väcka. Det fanns till och med heja-skyltar med ditt namn  i publiken.

 

”Det var första gången faktiskt. Skôj, men jag är ändå inte direkt känd. Absolut inte i jämförelse med de stora stjärnorna. Det är väldigt bra också. Bara jag tar av mig föraroverallen så kan jag lugnt gå genom depån utan att en enda vet vem jag är.

 

Men nu är du mästerskapsledare och ett jagat byte igen inför näst sista deltävlingen i Pergusa.

 

”Det blir bra. Hur det än går där så är jag med och slåss om mästerskapet in i slutet på Indonesien. Allt kan hända och det skiljer verkligen mycket från gång till gång beroende på att bilarnas egenskaper är så olika. Det här var en bra bana för oss, vilket vi visste på förhand, så poängen behövdes. På Pergusa-banan är det rakare och det passar bilar som går snabbare rakt fram. Det går inte att försvara sig mot omkörningar på raksträckorna hur man än vrider och vänder på det. Det är ändå häftigt hur händelserikt det är i Superstars. Så många omkörningar jag har gjort i den serien under säsongen har jag inte gjort totalt i hela min karriär förut.”

 

Frågan är om du kan hålla dig lite lugn på de västvärmländska vägarna den här veckan då, med tanke på bilen som står parkerad utanför verkstaden.

 

”Jag har fått låna en VW Phaeton för att provköra den här veckan. Underbart, jag vill testa alla bilar som finns i världen…”

 

En vinnares belöning kan jag tänka, men visst har du fått känna på att vara en riktig ’loser’ också under veckan. Eller hur?

 

”Ja, ja, ja, jag fick koka frukost-gröten. Jag och Emil körde sten-sax-påse om det. Vi hade lika i första, påse båda två. Då chansade jag på att köra samma, men han bytte till sax. Trodde att min taktik skulle fungera, men tyvärr…”

 

Bättre lycka i testet om en styrning i Porsche Super Cup. Platsen för uppgörelsen har varit hemlig…

 

”…men nu är den officiell. Det blir på Vallelunga i Italien. Det känns ganska bra efter den här helgen!”

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.