Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

07/05/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan kör ovanligt runt, hyllar stabilt bygge och går på sparlåga. 

"Trots att vi är hemma igen så känner man sig inte riktigt som människa än. Det var en jobbig resa hem från Hockenheim. Vi hade ett kort stopp för hamburgare och ett för att tanka. I övrigt körde vi non-stop i tjugo timmar. Men det var väldigt skönt att komma hem, även om det bara blir någon dag hemma för att köra några tvättmaskiner och packa väskan med en ny overall inför Porsche Carrera Cup-premiären under helgen." 

Ändå läge att summera de två första VM-deltävlingarna och turnerandet nere i Europa. 

"Det känns som att det har regnat på oss oavbrutet i två veckor. Regn vid upptältning och regn vid nertältning. Och så har vi bott sex man i bussen med alla kläder och saker blöta. Det har varit en utmaning, ha-ha. Vi kan i alla fall konstatera att vi är bra med på pace. Vi tyckte ju redan ifjol att vi hade farten, men nu har vi spetsat till den ytterligare och 'on top of it' så fungerar allt utan problem också, till skillnad från förra året. I blött före har vi varit klart snabbast, men även på torrt kan vi hänga med bra. Starterna är förstås viktiga och de fungerade inte till 100 procent på Hockenheim. Vi träffade nog inte riktigt rätt med inställningarna och sedan var det lurigt med ständigt skiftande väder och olika grepp i olika spår. Jag har ändå kvalat in till två semifinaler som fjärde man, trots punkteringar och långt ifrån smärtfria rundor. Bara vi får åka fritt så går det fort." 

Men semifinalen på Hockenheim såg inte ut som en vanlig Johan-styrning. 

"Nej, till och med farmor klagade på att jag körde dåligt, ha-ha. Jag fick en smäll redan på första varvet så att det gick hål på intercoolern. Det gjorde att vi tappade effekt och jag försökte åka mer rundsvängar och ta andra linjer för att inte motorn skulle stoppa i tajta svängar. Jag brukar helt instinktivt anpassa mig till såna förändringar, så det var inget jag egentligen tänkte aktivt på. Tyvärr så räckte det inte, men det visar hur små marginalerna är. Det lilla effekt-tappet gjorde att jag inte kunde hänga med fullt ut. Roligare var det att jag var sju tiondelar snabbare än tvåan Tanner Foust på warm-upen. Det är ganska mycket det." 

I fjärde kvalomgången fick du också ett bevis på att bilen är välbyggd när Davy Jeanney körde in i sidan på dig. 

"Det small så in i bomben, men jag hann egentligen inte tänka nånting. Bilen är i alla fall stenhård. Det syns på in-board-filmen att det bara är jag som flyttas vid smällen. Inget annat rör sig och det blev nästan inga skador på bilen. Jag fick lite ont i nacken, men det känns tryggt att veta att vi har gjort ett stabilt bygge." 

Några tävlingsmässiga justeringar att vänta inför Belgien? 

"Man vill ju alltid vara snabbare, men allt handlar om kompromisser. Det är intressant att se hur stor skillnad det är på set-up mellan bilarna, från Petters extremt mjuka till Audi- och Peugeot-bilarna åt andra hållet och ändå är det såpass jämnt mellan oss. Klart man kan ändra på saker utifrån det vi har känt under de två första tävlingarna, men man måste också titta på de banor som väntar. Alla ställen är ju olika och det är snart dags för Belgien så det finns inte mycket tid till att testa. Det kan i och för sig tala till vår fördel eftersom vi har varit bra med redan från början." 

Men innan dess mellanlandar du i Skövde och premiären i Porsche Carrera Cup. 

"Jag är fortfarande lite racing-bakis och har inte kopplat på än. Med så många tävlingar på raken måste jag gå på sparlåga under veckorna för att orka, men jag lovar att vara sugen tills fredagens kval. Enligt en skiss jag har sett verkar banan öppen och snabb ut, tvärtemot vad jag trodde, men det är svårt att avgöra från en bild. Vädermässigt tycker jag personligen att det är kul om det regnar, men blir det torrt så får det vara det. Egentligen är det oväsentligt med alla yttre förutsättningar eftersom det är en enhetsklass. Jag bara kör och bryr mig inte så mycket om det runt omkring."

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.