Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

02/10/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan kör på gehör, härmar pappa och får inte permission.

"Jag hade längtat hela säsongen efter att få åka ner till 'Knutan'. Det är en bana som innehåller några riktigt luriga partier och man måste ha tålamod och låta bilen göra jobbet. Ronnie och jag har jobbat ihop i många år och har hittat ett bra sätt att kommunicera hur bilen ska röra sig. Jag vet inte alltid vad han pysslar med, men jag kan se på graferna att jag har kört bättre och bättre hela säsongen och det var ju precis vad jag ville ha ut när jag började jobba på att få till en Porsche-styrning."

Det var lite av examen nu då och du var snabbast redan på träning och kval.

"Det kändes som att jag hade kunnat vrida ur ännu lite mer ur bilen i kvalet, men jag klarade inte det. Det underlättade inte att jag fick köra hela första dagen utan display. Det betydde att jag inte hade någon temperaturinformation, ingen växlingsindikator och inga varvtider. Inte heller kunde jag få några delta-tider, där jag ser om jag har gjort en sväng snabbare eller långsammare än varvet före. Jag fick åka på gehör, men som tur var så har jag ju varit på banan så många gånger att jag vet vilken växel som gäller på olika partier."

De båda heaten avlöpte ju också ganska smärtfritt.

"Jag var faktiskt lite pirrig inför första racet, för första gången i år. Jag fick ju Jocke i rygg ner mot första kurvan och Lukas på utsidan. Jag tog det riktigt lugnt genom svängen och försökte sedan bara täcka för Lukas ut på nästa raka. Vi hade gått för en strategi där vi skulle jobba på att få upp tempen i däcken tidigt och det lyckades. Därifrån var det ganska lugnt in till mål."

Och likadant i andra racet.

"Jo, men där var det ändå lite mer dramatik inne i bilen än vad det såg ut utifrån. Jag drog ju ifrån första sex-sju varven, men släppte sedan av lite grann. Då såg jag att Jocke började närma sig så jag fick försöka åka fortare igen. Det är alltid svårt att göra, särskilt som däcken börjar gå av. Det syns tydligt i backspegeln när någon närmar sig och det var lite oroligt där ett tag. Sista varven var det bara kul att köra. Det är så himla roligt att kunna knyta ihop säcken och ta tretton raka segrar."

På banans två första sektorer var ni ganska jämna, men i sektor 3 var du genomgående klart snabbast. Finns det några speciella knep att ta till där?

"Det är små små grejer som man måste komma underfund med. Egentligen var det pappa som lärde mig många saker där nere under tiden jag körde i JTCC. Han hade i sin tur knäckt banans kod när han åkte bakom Fredrik Ekblom en gång i Super Touring-mästerskapet. Det är en bana som betyder något särskilt för oss. Jag vet att pappa länge hade en lapp hängande på kontoret från en warm up, där pappa var etta, Ekblom tvåa och Colciago trea, ha-ha."

Ekblom imponerade ju på Knutstorp även denna gång.

"Det var riktigt kul att se Fredrik köra andra racet, där han var tvungen att vinna för att ha en chans på mästerskapet. Det var som att han var pånyttfödd och högg på varje lucka som uppstod. Men Thed är rätt grym också. Tre mästerskap i rad. Han vet hur man ska vrida ur det allra sista ur bilen."

Och apropå STCC. Du pratade ju förra veckan om att köra med stängd hjälm på grund av risken för saker som flyger omkring inne i bilen. Emma Kimiläinens hornhinneskada visar att du inte var helt fel ute i ditt resonemang.

"Ja, du ser. Så är det. Nånting har uppenbarligen flugit in och rispat upp hennes öga."

Du fäller ner visiret och tar nya rallycrosstag i Turkiet under helgen.

"Jag har verkligen sett fram emot nästa tävling sedan Spanien där det gick så bra. Jag har kollat en del på filmer från förra året, men det är svårt att få en klar bild av banan. Det såg ut som det var dåligt grepp på gruset och ganska knixigt i vissa partier. Men det är en ny utmaning och ska bli himla kul att åka ut och se om vi har tänkt rätt när det gäller inställningar på bilen."

Under veckan har du haft möjlighet att leva lite vanligt liv.

"Jag har hunnit träna två dagar. Det blev cykling i det knallväder som vi har haft. Och så har det förstås blivit tid att umgås med Zandra och Colin."

Men under helgen är det ju folkfest på hemmaplan, Arvika-mârten. Borde du inte ta pappaledigt och stanna hemma för att åka karusell med Colin?

"Ha-ha, jo, det borde jag ju göra, men ledighetsansökan gick inte genom..."

 

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.