Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

22/10/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan trivs i Italien, får siktproblem och ogillar silly…

”Jag gillar Italien. Folket där är väldigt intresserade och det verkar som att några av dem har koll på vad jag har kört tidigare. Superstars är väl ungefär som vårt STCC. Jag fick runt 200 ny följare på Instagram under helgen i Italien.”

Ditt andra hemland… Det kan ju spela in att det ofta blir bra resultat för dig där nere.

”Det brukar vara bra snurr på grejerna där. Den här gången var vi bra med redan från början, men man kan konstatera att gruspartierna höll för dålig standard för att vara i ett VM. Det blir för mycket yttre förutsättningar som påverkar. Väder och så kan man ju inte göra så mycket åt, men här blev det så uppkört att det inte var samma förutsättningar i slutet av heatomgången som i början.”

Du var snabb på träningen och snabbast i första omgången.

”Ändå hade de vattnat rejält efter träningen och jag körde redan i heat fyra av nio. Petter hade visserligen trafik framför sig under första varvet, men han körde i sista heatet när det hade torkat upp. Det var gôtt att vara snabbast med de förutsättningarna.”

I andra var det ombytta positioner mellan dig och Petter.

”Då gjorde han en sån där start som ingen rår på. Han chansar och släpper kopplingen lite tidigare och lyckas ofta. Därefter fick jag åka efter honom och det är inte så lätt med just Petter eftersom vi har så extremt olika körstil. Det är lätt att ta i för mycket istället för att lita på att det ska gå nog fort ändå. När jag kom i mål och såg att jag ändå hade andra tid var det en fin bekräftelse.”

Snabbast på warm-up på söndagen – ingen ovanlig syn. Är du morgonpigg?

”Absolut inte. Tvärtom, men de andra kanske är ännu tröttare? Jag är nog ganska duktig på att vingla till ett snabbt varv på direkten.”

I tredje omgången kom du inte riktigt loss.

”Då åkte ju Petter på den där tjuvstarten som han ofta lyckas undvika, men han var före mig i två varv och det är fruktansvärt svårt att göra något när det lägger igen rutan.”

Det syns på tv-bilderna att det är svårt med sikten. Hur ser det ut i verkligheten?

”Värre! Kameran sitter ju ofta monterad längst framme vid rutan medan man själv sitter längre bak i bilen med ännu sämre utsikt och dessutom ser man inget genom sidorutorna. Man har i princip bara ett rött ljus framför att åka efter.”

I sista kvalomgången såg det ut som du inte riktigt tog fajten för ledning.

”Jag fick för mycket hjulspinn och så fort jag märkte det så släppte jag av. Jag visste redan före omgången att det skulle räcka med en 19:e plats för att vara etta totalt.”

I semin däremot for du iväg riktigt bra och kom i mål med ren bil.

”Det gör så mycket att komma ut längst fram. Jag fick bra coachning på radion att det var lugnt och jag pushade egentligen ingenting och kunde ha kört i det tempot hela eftermiddagen.

Men finalstarten blev inte lika bra, eller snarare var Bakkerud riktigt snabb ut.

”Jag visste att det skulle bli svårt att vinna om han fick starten och han hade varit snabb hela helgen. På en del banor betyder det ju mycket att få innerspår, men här hade man snarare tagit spår tre om man hade fått välja. Det blir ett svårt läge när man kommer ut efter för man kan inte ta jokern som tvåa. Däremot är det sannolikt att trean eller fyran gör det och sedan kan åka riktigt fort. Nu fick jag fel på radion i några varv, men den kom igång igen och Bart ropade till mig att ta jokern på femte varvet och det löste sig ju ändå till en ny pallplats.”

Du är inne i ett bra stim. Tvåa-trea-tvåa…

”Jag är bästa poängplockare under de tre senaste. Det är en fin trend. Egentligen har vi bara haft en dipp under säsongen med tre dåliga tävlingar: Höljes, Kanada och Norge.”

Stallkollegan Ole Christian lyckades också bra, genom att ta sig upp till bronset i EM.

”Han tog det som gick att få ut av helgen kan man säga. Det var roligt för honom efter det som hände på hemmatävlingen i Norge när bilen gick sönder.”

Nu blir det ett långt uppehåll inför sista VM-deltävlingen. Det känns som att det kommer att planeras en hel del inför nästa säsong redan nu.

”Det märktes redan nere i Italien att vissa börjar fundera på fortsättningen. Det var många fler chaufförer som hälsade på i de andra stallens tält, ha-ha. Silly season börjar nog redan nu och jag har lite svårt för det där, en massa prat utan att man vet vad det ska bli.”

Du får försöka koppla loss med en ledig helg för första gången på länge.

”Jag har lyckats boka upp mig ganska bra ändå. Jag ska med Emil på ett Halloween-party på fredag och så ska jag även följa med honom till Falun på söndag för att byta en vattenskoter mot en snöskoter. Och så blir det träning förstås. Nu har jag kört två dagar på raken och ikväll blir det intervaller.”

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.