Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

24/09/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan öppnar en ny dörr, summerar konkurrenterna och stänger in sig.

”Jag är fantastiskt nöjd med helgen i Barcelona, även om man direkt efter målgång inte känner sig särskilt glad när man inte vinner.  Det känns som vi öppnade en ny dörr i vår utveckling av bilen, vilken gjorde att Asta uppförde sig på banan precis som jag vill ha henne. Bara det att jag satte snabbaste varv med fyra tiondelars marginal är ju helt sjukt roligt. Ändå var inte de två första kvalomgångarna helt perfekta. Jag lät inte bilen göra jobbet, körde inte nog avslappnat och vågade inte lita på att det gick fort nog. Men i tredje omgången var jag ju snabbast, när jag kom ut efter Tanner, tog jokern på andra varvet och sedan tog mig förbi honom. ”

Och i semifinalen kändes det som lugna gatan…

”Ja, efter att jag hade klarat mig genom första sväng så kände jag att det här löser sig. Jag höll ett bra tempo, även om det inte var full attack på sista varven. I finalen stod jag ju utanför Timmy och han var väldigt sugen på att hålla mig utanför. Egentligen gjorde väl både jag och Timmy det vi var tvungna att göra i den situationen och då öppnade det för Petter på innern. Sedan fungerade vår strategi med jokern bra så att jag kunde ta mig förbi Timmy. Det kändes lite grann som att de fokuserade mer på att hinna ikapp Petter och glömde bort mig. Sammanfattningsvis blev det en bra helg, där vi hade ett paket som fungerade hela vägen, med bra träning, varvtider, kval och poängutdelning.

Söderut bär det även kommande helg, men bara till Skåne, Carrera Cup-avslutning på Knutstorp.

”Jag längtar verkligen till ’Knutan’; det har jag gjort hela säsongen. Det är en riktigt rolig bana, särskilt med Porschen. Det blir ytterligare två race som jag ska försöka vinna och framför allt göra ett bra kval först. Men vi har två bra set däck med oss från Solvalla, där de knappt blev varma. Som vanligt blir det tufft. Men det är ju gôtt att veta att om Oscar Palm och Jocke Mangs lägger ihop sina poäng så leder jag ändå med sex poäng, ha-ha. ”

Ner med visiret och fullt fokus inne i hjälmen. Du är ju en av de förare som kör med helt stängd hjälm, medan flera av dina konkurrenter i rallycross har helt öppna hjälmar. Varför är det så?

”Petter kör ju med helt öppen hjälm och Jeanney har en variant med skärm, som en keps. Timmy körde med stängd hjälm först, men bytte till öppen 2014.  Jag antar att de som kör öppet tycker att de får större synfält. Jag skulle absolut inte vilja ha det så. Det känns mer skyddat i en stängd hjälm. Vissa säger att det spelar ingen roll eftersom vi sitter i stängda bilar, men jag har sett mer än en krasch där det kommer saker flygande in i bilen. Eftersom vi är fastspända i nacken, tror jag också att en stängd hjälm sitter ihop bättre vid en smäll. Det borde vara så att en öppen hjälm dras isär när påfrestningen blir stor.

Och i startläge kör Timmy med sina jättevrål medan du sitter lugn.

”Ja, alla har sina sätt. Jag är raka motsatsen till honom, vill stänga in mig och sitta helt avslappnad istället.”

Ett par dagar hemma mellan racen. Hinner du träna något?

”Alldeles för dåligt. Det tar mer på en än man tror med allt resande. Men det blir en 3:10-löpning med Viktor innan vi åker till Skåne.”

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.