Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

24/04/2015 by Morgan Carlsson

2 comments

Johan bjuder upp Asta, går in i bubblan och ser fram emot bussliv. 

"Det är gôtt när lastbilen med tävlingsbilarna har gått iväg. Då vet man att det är på gång. Och allt var klart i tid. Trailern gick faktiskt en och en halv timme före utsatt tid. I början på veckan har jag grejat med standardbilar på förmiddagarna och efter lunch kunnat ägna mig åt träning. Det var bra eftersom det inte blev så mycket helg, då allt skulle packas inför avfärden." 

Du hann ju med en liten provkörning av din nya Polo innan den lastades för avfärd till Portugal. 

"Väldigt nöjd med det testet. Första dansen med Asta blev riktigt underbar. Jag hade höga förväntningar och det kändes precis som jag hade önskat och hoppats. Jag har ju gjort alla inställningar i testbilen, men det är ändå så att man vill känna att allt fungerar i den bil man ska tävla med, med rätta motorn och rätt växellåda. Det är viktigt för tryggheten att allt fungerar som det är tänkt, att man inte hör några oljud eller känner några vibrationer." 

Och fort gick det... 

"Jag har aldrig kört så fort på Westom-banan tidigare. Jag åkte ut och rev av sex varv, som allihop var snabbare än jag gjort tidigare. Den här bilen är optimerad precis som jag vill ha den, redan från början. Vi har ändrat många små grejer och gjorde det in i det sista. Jag vet ju hur hårt alla har jobbat för att få till allt på bästa sätt och det är lätt att bli blödig och nöja sig med att saker är bra fast det inte är perfekt. I mitt fall känner jag mig nu trygg med att kunna säga till mekanikerna att det går att göra lite till. När vi sedan gör ytterligare en justering och får till det där sista, som till exempel gör att man inte driver ut en halvmeter och tappar någon tiondel, då känns det riktigt tillfredställande. I den här konkurrensen räcker det inte att något är 99,9 procent. Det måste vara 100 procent." 

Du brukar ju, precis som många andra elitidrottare, gå in i den berömda 'bubblan' när det börjar dra ihop sig till tävling. 

"Det märks nu att det är något på G. Jag har svårt att ha människor i närheten av mig. Det är ingen idé att se på tv för jag registrerar inte vad som händer. Det är bara rallycross i skallen. Jag har försökt komma i säng i tid på sistone för att få ihop de timmars sömn jag behöver. Av erfarenhet vet jag att jag lätt blir sjuk om jag inte sover tillräckligt eller fuskar med maten. Ont i halsen brukar komma som ett brev på posten. Jag försöker också göra listor på saker som ska betas av, så att jag slipper gå och fundera på om jag har gjort allt som ska göras. Det är bättre att det finns på papper än att det ska snurra i min skalle." 

Ni flyger från Rygge i Norge till Porto i Portugal med en kort transport till Montalegre. Vad vet du om banan? 

"Den ligger på hög höjd, vilket kan inverka på effekten. Det är mycket grus och en äkta attack-bana, där Petter har varit snabbast de två senaste åren. Vi får ju inte köra förrän på lördag, så jag får gå banan när jag kommer ner och sedan köra den i skallen ett antal gånger." 

Målet med helgen? 

"Det låter som en klyscha, men jag vill ha en helg utan krångel med bilen. Blir man påkörd, det är sånt som kan hända, så får man ta det, men jag vill att det ska fungera i övrigt. Målet är att ta sig till final. Lyckas man med det i varje tävling så bör man vara bra med i långa loppet. Ett mål för säsongen är annars att ta hem en delseger. Drömmen är förstås att bli världsmästare, men kan jag vara med och fightas om en medalj i totalställningen bör jag kunna känna mig ganska nöjd. Hela säsongsupplägget känns förresten bra. Jag är väldigt glad att ha fått till starten i Porsche Carrera Cup. Det kommer att ge mig viktig körträning och chans till ett annat fokus mellan rallycrosstävlingarna." 

Det gör också att du har fullt upp nästan varje helg framöver. 

"Det är en riktig kick-start på säsongen med tävling sex helger på raken. Efter Portugal kommer vi att åka buss upp till Hockenheim. Under en sån resa är det viktigt att ha bra stämning i teamet. Vi kommer att sova och bo nära inpå varandra i bussen. Det kommer att krävas en hel del social kompetens för att förstå allas olikheter och önskemål, men jag tror det kommer att fungera." 

Med någon vecka i bussen blir förstås matlagning en viktig fråga. 

"Både pappa och Per Andersson slåss om att få laga mat, så det behöver inte någon annan ens fundera på, ha-ha." 

 

2 comments

This thread has been closed from taking new comments.