Johans vecka speglad av Morgan Carlsson

14/05/2015 by Morgan Carlsson

0 comments

Johan tar höjd, börjar skolan och ger sig ut på ny turné.

"Skövde var en tillfällig bana som visade sig fungera riktigt bra. Det är alltid intressant att ge sig ut på promenad för att försöka klura ut hur man ska göra set-upen. Jag lärde mig banan ganska snabbt, men var inte nöjd med bilen. Det var viktigt att träffa rätt i utgången på långa rakan, men det var svårt att få ner kraften i marken. När jag åkte ut till kvalet så stannade bilen. Jag fick vänta ett tag innan jag kunde starta om och fick krångla lite med en bränslepump. Till slut lyckades jag krypa tillbaka till depån och mekarna lyckades åtgärda problemet, men då hade halva kvalpasset redan gått. Därför hade jag bara ett set med däck på mig för att sätta en bra tid. Det blev lite sönderhackat, men jag är ändå nöjd att jag lyckades komma ut. Att starta sist hade varit riktigt surt." 

Men när det blev dags för race var du med i täten. 

"I första kom jag iväg först från pole och fick till några riktigt bra varv i början. Jag lyckades hålla Jocke på behagligt avstånd och blev aldrig riktigt hotad. I andra starten försökte jag ta lite större risk än i första och var snabb på ljuset, men fick ändå inte bästa take-off. Jag tycker det är svårare att starta med den nya bilen jämfört med 997:an. Jag fick jaga Jocke och på den här banan, med skiftningar mellan riktigt snabba rakor och långsamma kurvor, var det svårt att ligga riktigt nära i rygg. Men när vi kom in i trafik så lyckades jag smita på insidan och förbi. Redan varvet därpå körde han förbi mig när jag fick en dålig utgång på långa rakan. Jocke gjorde en perfekt inbromsning och lyckades stänga dörren för mig."

Du fick sista ordet ändå... 

"Mot slutet lyckades jag gnaga mig ikapp igen och in mot sista kurvorna började han köra lite defensivt. Jag tog höjd och lyckades ta mig upp jämsides och förbi i nästa kurva. Det var jäkligt roligt att köra mot någon som biter tillbaka och inte ger upp kampen. Det kommer att bli tufft mot Jocke i år. Nästa race är på Anderstorp och otroligt nog är det en bana jag aldrig har kört på. " 

Efter Skövde var det dags att gå i skolan igen, i Jössefors där du själv har gått och där syster Jenny jobbar. 

"Ja, vilken grej. Jag fick berätta om hur det är att köra racerbil och om vad jag har för nytta av det jag har lärt mig i skolan." 

Och vad har du haft mest nytta av? 

"Som mitt liv ser ut nu så är det ju språk och jag ångrar att jag inte satsade mer på engelska och tyska. Det tänkte man ju inte då, men inser nu." 

Hur var det då att träffa låg- och mellanstadiebarnen? 

"Framför allt de yngre är ju härligt spontana och ställer frågor som inte alltid hör till sammanhanget. Jag hade med mig min hjälm och mina kläder också och det dröjde inte länge förrän det var någon som hade dragit på sig alltihop. Och alla hade egen telefon med kamera, ha-ha." 

Teamet har varit i Höljes och testat under veckan. 

"Men jag var inte med. Det var roligt för Ole Christian att få göra ett rejält test för att få ordning på sin bil. Han har ju kört framhjulsdriven rallybil hela året så det kan behövas lite tid för omställning. Han var i alla fall väldigt nöjd med sin testdag." 

Du har väl annars mest ägnat tid åt att packa allt inför Belgien och därefter England, turné nummer två under VM-säsongen. 

"Det blir ju väldigt mycket grejer. Man vågar inte lämna något hemma utan slänger med allt man har. Tisdagen blev en lång arbetsdag. Kvart över sex var jag på jobbet och halv elva på kvällen åkte jag hem. Då satte sig teamet i rörelse söderut. Själv flyger jag ner på fredag. Efter Belgien blir det buss till England, flyg hem till Landvetter efter den tävlingen, en testdag på Falkenberg med Rantzows Porsche-team och därefter hem igen." 

Belgien återvänder du väl gärna till, med minnen från din första pallplats i VM förra året. 

"Kul att komma till en bana där man har varit förut. Det gick bra förra året, men egentligen är det ingen favoritbana för jag tycker inte det finns så mycket att påverka som chaufför. Det är krokigt och går ganska långsamt i början, med en klurig första sväng, där det går nästan bakåt. Det jag minns särskilt är att det var väldigt bra fäste på startplattan." 

Det blir ett stort gäng som åker ner, när ni nu ska ha tre bilar i och med att Ole Christian gör EM-debut. 

"Jag tror det blir runt tjugo personer totalt. Då får vi inte plats i bussen allihop, ha-ha. Men jag kommer att sova där. Det fungerar bra, brukar vara tyst och lugnt i depån och så kan jag äta frukost när jag själv vill. Och så drömmer jag om att det ska bli regn hela helgen. Det gillar jag. Men framför allt hoppas jag på en helg utan driftstörningar och att vi snäppar upp ett hack från Hockenheim och når finalen." 

 

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.