Veibys kompetens förstärker teamet

06/10/2014 by Morgan Carlsson

Erik Veiby är ny delägare i Kristoffersson Motorsport och därmed har Volkswagen Dealer Team skaffat ännu bättre förutsättningar för att vara med och slåss om VM-guldet i rallycross under de närmaste åren. - Om vi använder vår kunskap på bästa sätt är jag helt övertygad om att vi får till det, säger den 51-årige norrmannen, numera hälftenägare i KMS.

Erik Veiby är en välbekant profil i norskt näringsliv genom sitt delägarskap i KB-gruppen, vilken omsatte 3,5 miljarder norska kronor under förra året. Motorsportvärlden känner honom som VD för Even Management, som bland annat har lotsat Andreas Mikkelsen till VM-styrningen hos Volkswagen. En mängd styrelseuppdrag finns också på meritlistan och Veiby var en av drivkrafterna bakom Norges första VM-rally 2007. Det är ingen överdrift att säga att mobiltelefonen går varm hos entreprenören från Kongsvinger.

- Arbetsdagen varar från sex på morgonen till tio på kvällen, berättar han.

Över gränsen till Sverige kom Erik Veiby under fjolåret när han sökte en asfaltstyrning för sonen Ole Christian och därför tog kontakt med Kristoffersson Motorsport.

- Vi hade egentligen tänkt oss att köra Clio Cup för KMS, men Tommy är en bra säljare och presenterade en trovärdig lösning för Carrera Cup istället.

Ole Christian klarade det elddopet på ett imponerande sätt och avslutade sin första racingsäsong med en pallplats på Mantorp. Under året hann papporna Kristoffersson och Veiby med en hel del samtal om rallycross. Framför allt var det Tommy som redogjorde för sina visioner om teamets framtida satsning.

- Jag tyckte det verkade spännande. Tommy har en massa know-how och rallycrossporten växer. Samtidigt är det här så stort att jag inte kunde göra det som ett sponsorprojekt utan ville vara med på riktigt.

Lösningen blev att Erik Veiby köpte in sig i KMS och numera är hälftenägare i Tommy Kristofferssons familjeföretag.

- Jag har haft flera erbjudanden om delägarskap, men det har aldrig känts rätt tidigare. I det här fallet var det ingen tvekan. Erik är en person som står för det han säger och hans kontaktnät är omfattande, säger Tommy, som känner en fin samhörighet med den nye delägaren.

- Erik har Ole, jag har Johan.  För mig känns det bra eftersom vi båda så sett är jämställda och har ett eget intresse att göra allt vi kan för att det här ska bli så bra som möjligt. Jag känner ett stort ansvar för det här projektet, naturligtvis för våra trogna samarbetspartners skull men också för Eriks, klargör Tommy.

Erik Veiby visar också stor ödmjukhet inför sin nye partner.

- Tommy är en ärlig man med stort hjärta. Det finns en otrolig passion i företaget och det gäller ju hela familjen.

Beslutet att satsa i KMS har flera drivkrafter.

- Det är lätt gjort att tro att jag gör det här för att säkra en sits för Ole, men det kommer inte i första hand. Vi har gjort en affärsmässig investering för att jag tror att Johan har förarkapaciteten för att vinna VM. Han imponerar rått på mig. Dessutom är han en otroligt bra förebild för Ole.

Veiby har dessutom hittat fler styrkor i teamet.

- Vi har några av de bästa mekanikerna i Europa, men det gäller att alla gör det de är bäst på.

Just där har entreprenören och företagsledaren en del att bidra med. Under många år har han utvecklat bolag och anställda.

-Jag jobbar mycket med människor och tror jag vet hur man ska få fram det bästa ur var och en.

Struktur och ordning hör till bitarna Veiby vill jobba på i KMS.

- Jag har hunnit se en del som jag skulle vilja förbättra.

Men räkna inte med ett högljutt ledarskap och pekande med hela handen. Veibys ledarstil är av den mer lågmälda sorten.

- Jag brukar lyssna på vad alla har att säga och är ganska tålmodig av mig. Jag är alltid avhängig av att ha lojalt folk runt mig. Men bara för att man är lugn är man inte alltid snäll, påpekar Veiby med glimten i ögat.

När det väl kommer till beslutsläge har han inga problem att vara den som bestämmer.

- Min morfar, som var den som grundade betongföretaget, sa alltid att det är bättre att ta ett beslut även om det är fel, än att inte fatta något beslut alls.

Med två jämbördiga ägare i KMS kan man ju fråga sig: vem bestämmer?

- Tommy är chefen i den dagliga verksamheten, men vi är flera som är med och fattar de avgörande besluten, säger Veiby.

- Det är ett privilegium att ha en sådan kraft som Erik ombord och jag vill påstå en förutsättning för att lyckas i ett så stort projekt som vi nu gett oss in på. Jag vet när han menar allvar och har stor respekt för hans breda kompetens, menar Kristoffersson.

En lågmäld och en mer säljande stallchef, med en viktig gemensam nämnare – målmedvetenheten!

- Det är kul att få vara med och skapa något, att sätta upp mål och sedan lyckas nå dit. Det är min drivkraft, säger Erik Veiby.

 

ERIK TÖMMERAAS VEIBY

Ålder: 51 år

Bor: Kongsvinger, Norge

Familj: Hustrun Inger Helene, dottern Ida Helene och sonen Ole Christian

Äter helst: Fiskgryta, lagar gärna mat själv

Dricker: Italienskt rödvin

Läser: ”Krim”, Jo Nesbö till exempel

Tittar på: Nyheter

Lyssnar på: U2, Bruce Springsteen

Hobby: Jakt. Har två fågelhundar och en älghund

Det bästa som finns: Att nå ett mål

Det värsta som finns: Oärligt folk

Det bästa som någon kan säga om dig: Att jag står för det jag säger

Reflektion om nya arbetsmiljön på KMS: Det står många konstiga saker längs väggarna. En del av det skulle jag nog kalla skrot, ha-ha…