Starterna nyckeln för Evjen

28/08/2019 by Morgan Carlsson

En av rallycrossvärldens största folkfester väntar för Sondre Evjen och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS. EM-seriens femte deltävling avgörs på Circuit Lohéac i franska Bretagne. - Det är en fantastisk motorsportkultur med stora traditioner i Frankrike, säger en förväntansfull Sondre Evjen.

Sondre Evjen

Norrmannen kommer till tävlingen med ökat självförtroende efter tävlingen på Estering i Tyskland. Visserligen tog det stopp i semifinalen, men Evjen imponerade i kvalet och visade att han har börjat bli kompis med sin Volkswagen Polo GTI RX.
- Jag är egentligen nöjd med hela tävlingen och hoppas få till det på samma sätt i Frankrike och att vi slipper tekniska problem. Teamet och bilen har ju också bra historik på den här banan.
Volkswagens dubble världsmästare Johan Kristoffersson har vunnit tre raka VM-deltävlingar i Lohéac. Kristoffersson har under säsongen funnits med som rådgivare i bakgrunden, men 21-åringen från Ål har också egen erfarenhet av banan i Bretagne.
- Jag har varit där två gånger. Det är en speciell bana, som äter däck, lite gokart-känsla, men jag tror det ska passa mig bra, säger Sondre.
Teamchefen Tommy Kristoffersson har förstås också stor kunskap om den franska banan. En inspirerande utmaning, enligt honom.
- Jag skulle vilja säga att det är den mest avancerade banan rent tekniskt.

Och det är inte bara svängar och raksträckor som utmanar.
- Det tillkommer flera duktiga fransmän som vi inte ser i EM-serien annars. Det finns en stor bredd på rallycrossen i Frankrike.
Den utökade konkurrensen är Sondre Evjen väl medveten om.
- Det är hela 30 förare anmälda så en dålig kvalomgång kan betyda missad semifinal.

Evjen fokuserar på den mentala förberedelsen och hoppas kunna göra säsongens bästa resultat. I den senaste tävlingen plockade han fjorton poäng, vilket betyder att han ligger nia totalt i EM-serien.
- Om jag kan få över 25 poäng nu skulle jag inte klaga.

Tommy Kristoffersson tror att chansen till ett toppresultat är stor. Eklund Motorsport och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS har fått riktigt bra snurr på Polon och Evjen själv är på rätt väg.
- Det Sondre presterade i Buxtehude är det bästa han har gjort. Det syns att han har blivit mer bekväm i situationerna med en supercar.

Kristoffersson pekar på att starterna blir den avgörande detaljen.
- Det finns stor kapacitet bara han knäcker koden med starterna.
Evjen instämmer i det resonemanget.
- Utan tvivel är det så. De gånger jag har tagit starten har jag kvalat som tvåa eller trea i omgången.

Med den vetskapen beger sig Sondre Evjen till Frankrike för att jaga årets första pallplats i EM-serien.