Nöjd Evjen siktar på pallen

14/08/2019 by Morgan Carlsson

Det är klassisk rallycrossmark som väntar för Sondre Evjen och hans Volkswagen Dealerteam BAUHAUS när det är dags för den fjärde EM-deltävlingen. Resan går till Tyskland och Buxtehude. - Jag har aldrig varit där förut, men det ska bli väldigt kul. Det ser ut att vara en fantastisk bana, säger Evjen.

Sondre Evjen

Det har varit ett rejält uppehåll i Euro RX efter tävlingen i Höljes i början av juli.
- Klart det saknas något när man inte får köra, men det har varit bra med ett uppehåll också för att få upp en längtan, tycker Sondre.

Helt tävlingsfritt har det nu inte varit. Evjen har kört RX Lites i Riga och vunnit Norges största folkrace-tävling. Förra veckan fick han dessutom skaka av sig Supercar-ringrosten under ett rejält testpass på Westombanan i Arvika.
- Det kändes väldigt bra. Vi gör framsteg på varje test och jag blir bättre och bättre på hanteringen av bilen.
Teamchefen Tommy Kristoffersson instämmer:
- Det var definitivt det bästa vi sett av Sondre. Det märks att han blir mer och mer vän med bilen. Ett plus med vår testdag var också att vi fick köra på både blött och torrt.

Det är en del revanschsug hos teamet efter den svenska deltävlingen, där Evjen försvann redan i semifinalen.
- Alla var lite besvikna efter Höljes. Det funkade inte med starterna och utfallet blev inte vad vi hade hoppats på, säger Kristoffersson.

Just starterna är ett moment som behöver fungera extra bra på Estering, där trafikstockning väntas i den beryktade första svängen.
- Det är viktigt att ha tur med startspåren också. Just Buxtehude kan sluta hur som helst, på pallen eller utanför semifinalen. Man behöver ha lite stolpe-in, menar Tommy som själv har tävlat flera gånger på den klassiska banan.

Den tyska arrangören har till i år förlorat sin VM-status, men kan i gengäld lyfta fram EM-ekipagen som huvudklass i en förväntad publikfest.
- Det är stor tradition där nere med en trogen publik och härlig stämning runt omkring med bierstube och bratwurst.

Kristoffersson kommer inte själv att vara på plats den här gången, eftersom han har åtaganden på SM-rallyt Kolsvarundan. Men rutinerade Eklund Motorsport preparerar Evjens Polo GTI RX på bästa sätt och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS bidrar med Ole Johan Rustad som huvudansvarig på bilen.
- En av de duktigaste mekaniker som går att få tag på, säger Sondre Evjen, som känner sig mycket trygg med besättningen som backar upp honom.
Det är med andra ord upplagt för en lyckad helg för den 22-årige norrmannen.
- Tempot har varit bra hela året. Nu gäller det för mig att inte göra några misstag. Jag vill kämpa om en pallplacering. Det finns inget annat.

 

Short information in English:

Sondre Evjen is really looking forward to the Euro RX event in Buxtehude, Germany, coming weekend.
- I have never been there before, but it seems to be a fantastic track.
Evjen and his team were a bit disappointed with the result in Höljes at the beginning of July.

A very good test day in Arvika last week has helped put smiles back on everyone’s faces.
- It felt very good. We are progressing for every test and I feel more in command of the car.
Tommy Kristoffersson, team boss of Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, agrees:
- That test was definitely the best we have seen from Sondre so far. He becomes more and more familiar with the car.