Evjen fick slita hårt

01/09/2019 by Morgan Carlsson

Sondre Evjen fick jobba i uppförsbacke vid Euro RX i Frankrike, men efter en mycket stark avslutning på kvalet blev det ändå avancemang. Med sin fjärdeplats i semifinalen blev han sedan förste förare utanför finalen. - Tempot finns, men vi fick slita den här helgen, sammanfattar den 21-årige norrmannen.

Sondre Evjen

Sondre Evjen kom till tävlingen i Lohéac med höga förhoppningar, stigande självförtroende och en Volkswagen Polo GTI RX i toppskick. Tyvärr infriades inte förväntningarna under första tävlingsdagen. Visserligen blev det en fullt acceptabel åttondeplats i Q1, men i Q2 uppstod större problem.
- Remmen till servopumpen hoppade av. Då blev det tufft att köra, berättar Evjen, som fick jobba hårt och noterade P20, vilket gjorde utgångsläget jobbigt inför söndagen.

På morgonens warm up var den unge norrmannen riktigt på hugget, men i Q3 blev det problem igen.
- Servon bröt igen och när jag kom ut från jokern blev jag dessutom påkörd i sidan och snurrade över curbsen.

Sondre tog sig i mål som 25:a. En semifinalplats såg i det läget ut att vara hopplöst långt borta, men Evjen och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, i samarbete med Eklund Motorsport, gav inte upp.
I Q4 tog Sondre starten i omgångens första heat och gjorde en suverän körning.
- Jag visste ju att jag behövde göra en väldigt bra tid.
En klar heatseger och tiden stod sig sedan mot alla utom Thomas Bryntesson. P2 i sista kvalomgången gjorde att Evjen klättrade ända upp till tolfte plats i sammandraget och semifinalplatsen var därmed säkrad.
- Så borde det ha fungerat hela helgen, tycker Sondre.

Från sin startposition längst bak i semifinalfältet gjorde Volkswagen-föraren ett tappert försök att nå topp tre, men efter att ha plockat ett par placeringar fick Evjen nöja sig med att bli fyra.
- Jag kom ut som femma, tog mig upp till fjärde plats efter att ha tagit jokern, men når inte längre upp. Vi skulle ha behövt stå längre fram i starten.

Teamchefen Tommy Kristoffersson kunde inte annat än att känna sympatier för sin adept.
- Tyvärr drogs vid med tekniska problem under helgen. När han fick chansen åkte han fort, men det har inte riktigt tajmat för oss hittills. Vi vet att bilen går fort när allt fungerar och ser positivt på Sondres körtekniska utveckling. Det tar vi med oss till avslutningen i Riga.

Även Evjen själv ser med tillförsikt fram mot EM-avslutningen i Lettland.
- Det är en bana där jag brukar köra bra.