Stopp i semin men Evjen kvalade starkt

18/08/2019 by Morgan Carlsson

Sondre Evjen gjorde ett mycket starkt kval i Euro RX-deltävlingen på Estering i Tyskland. En fjärdeplats betydde första startled i semifinalen, men tyvärr tog det stopp där på grund av tekniska problem. - Vi är ändå på väg uppåt, konstaterar Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

Sondre Evjen

21-åringen från Åls kommun i Norge debuterade på den klassiska rallycrossbanan i Buxtehude, en helg när EM-förarna stod i centrum eftersom Estering inte finns på VM-programmet. Sondre Evjen skötte sig med den äran från start i sin Volkswagen Polo GTI RX. Efter P6 och P2 i lördagens kvalomgångar låg han på andra plats inför söndagen.
- Mogen och bra körning av Sondre i kvalomgångarna, konstaterar teamchefen Tommy Kristoffersson.

Evjen fortsatte starkt även inledningsvis under söndagen där han var fyra i Q3. I en mycket blöt Q4 blev det visserligen bara P10, men norrmannen slutade ändå fyra i kvalificeringen totalt efter att ha bemästrat den beryktade förstakurvan på Estering på ett övertygande sätt.
- Det löste sig bra i första sväng alla gånger egentligen, tycker Sondre.

Med en plats längst fram i semifinalen, bredvid blivande slutsegraren Tomas Bryntesson, fanns goda förhoppningar om en finalplats. Och även om det blev trångt och rörigt i startböjen så kom Evjen ut på en position som skulle ha räckt till final, men på andra varvet tog det slut.
- När jag växlade ut ur sväng saknades det drivning. Jag kanske kunde ha kört vidare på andra växlar, men det lät så illa att jag inte ville förstöra något mer.
Evjen parkerade för dagen och fick därmed bara en poäng från semifinalen, att lägga till de tretton han plockade för fjärdeplatsen i kvalet.
- Jag försöker att inte ta det så hårt. Vi fick många kvalpoäng och jag känner att det blir lättare och lättare att hantera bilen på olika underlag, säger Sondre och fortsätter:
- Får jag till starterna bättre ska jag kunna vara med och slåss med Robin Larsson där framme.

Första besöket på Estering i Buxtehude blev sammanfattningsvis ändå ganska trevligt, trots fadäsen i semifinalen.
- Det var en kul upplevelse, en speciell bana som kräver att man är både tuff och snäll.

Evjen passade också på att hylla sina mekaniker i Eklund Motorsport och Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.
- De har varit väldigt bra hela helgen. Full kontroll på bilen hela tiden!

Även Tommy Kristoffersson tycker det finns anledning att summera helgen på plus.
- Det är steg som ska tas hela tiden, men Sondre är på rätt väg.