Slagläge och revanschlust

29/11/2023 by Morgan Carlsson

Det är slagläge för Rosberg X Racing inför Extreme E-finalen i Chile. Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky har några poäng att hämta in från sin andraplats. - Vi ska ta fyra poäng mer än Acciona Sainz. Det är det vi behöver göra, säger Johan.

Johan Kristoffersson Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Kristoffersson tog hem den första titeln i terrängbilsserien med eldrivna fordon 2021, då tillsammans med Molly Taylor. Förra året hade han i team med Åhlin-Kottulinsky ena handen på segerpokalen inför säsongsavslutningen i Antofagasta, Chile, men svenskduon blev snuvad på värsta tänkbara sätt.
- Inte så bra minnen från ifjol eftersom bilen inte startade när vi skulle ut i finalen, men när vi tittar tillbaka på videor från då så var vi ändå ganska starka. Framför allt Mikaela var i särklass snabbast av tjejerna, så en del positivt fanns det att ta med sig, menar Johan. 

Den här gången slår RXR ur underläge, men med klar segervittring. Efter en trög säsongsstart har teamet manövrerat sig till en fin position tack vare två bra tävlingshelger på Sardinien.
- Vi har haft några sämre helger, men ändå tagit en hel del poäng, så säsongen som helhet har varit ganska bra. 

Hur ser då segerreceptet ut inför avslutningen på sydamerikansk mark?

- Allt kan hända i Extreme E. Det är viktigt att vara noggrann, följa regelboken, hålla sig borta från alla flaggor så att man inte åker dit på någon snöplig bestraffning, säger Johan.
Teamkompisen Mikaela fyller i:
- Vi vill ha en helg där allt rullar på, utan tekniska problem. Då vet vi att vi är starka.

Copper X Prix körs precis som de andra tävlingshelgerna den här säsongen som en dubbeltävling, en på lördag och en på söndag.
- Det finns många poäng att plocka fortfarande, menar Kristoffersson.
Förutom finalpoängen delas också extrapoäng ut, för heatsegrar och för snabbaste tid på “traction challenge”-sträckan.
- Där har vi halkat efter lite under säsongen. Om man räknar bort alla bonuspoäng så leder vi mästerskapet. Men det har också varit vår strategi att ta det säkra före det osäkra och inte alltid gå för heatvinster. Vi ska fortsätta på det sättet, men kanske måste vi skruva på lite extra om det behövs, avslutar Johan.