Nya segrar på Sardinien?

13/09/2023 by Morgan Carlsson

Efter två månaders uppehåll återvänder Extreme E till Sardinien. Rosberg X Racing med Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky får en ny möjlighet på banan där man tog dubbla segrar i juli. - Både jag och Mikaela trivs där, även om det var en del tillfälligheter som hjälpte oss senast, säger Kristoffersson

Johan Kristoffersson Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Efter en trög inledning på den tredje säsongen av terrängserien med eldrivna bilar blev det storslam för RXR på den italienska ön före sommaruppehållet. En framgång man förstås kan ta med sig in i den kommande helgen när två nya tävlingar väntar.
- Framför allt tar vi emot alla poängen vi fick då. Det känns som att vi är tillbaka i slagläge. Nu gäller det att se till att vi kan åka till finalen med en chans att vinna.
Efter Sardinien återstår endast avslutningen i Chile i början av december. Där vill Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky ha revansch för fjolåret då man förlorade mästerskapstiteln i sista racet. 

Förutsättningarna är goda att plocka på sig nya poäng. Sardinien är den tävlingsplats där Kristoffersson har lyckats allra bäst i Extreme E.
- Vi har varit först över mållinjen alla gånger utom senast, men då vann vi ändå. 

RXR-duon svarade för ett riktigt konststycke i den senaste tävlingen, då Johan såg ut att ha kraschat bilen och segerchanserna, men där han och Åhlin-Kottulinsky arbetade sig upp till andra plats och sedan fick segern efter en diskvalificering. I sammandraget ligger nu Rosberg X Racing tvåa, fyra poäng efter ledande Acciona Sainz. Johans strategi är den samma som alltid.
- Inga misstag och inga stora risktagningar. Det brukar vara ett vinnande koncept. 

Under sommaren har Kristoffersson visat god form i rallycrossens RallyX, precis som Åhlin-Kottulinsky har visat framfötterna i RX2e. Ett gott tecken?
- Det är alltid bra att få lite körning, men jag tror att de flesta i den här serien har andra styrningar också. Det är många som är bra nu, så det blir tufft och jämnt. 

Även banans beskaffenhet borgar för att det kan bli täta race.
- Stora delar av banan är likadan som senast, men starten är lite annorlunda. Det som jag kan tycka är en liten nackdel är att den inte är så utslagsgivande. Man kan inte påverka så mycket som förare som jag skulle önska.
Vilket Johan ändå lyckades motbevisa under senaste tävlingshelgen när han hämtade in det hopplösa underläget på närmare tio sekunder.

Kristoffersson menar att Laia Sanz och Mattias Ekström är laget att slå. Intressant är också att Sébastien Loeb än en gång gör Klara Andersson sällskap i ABT Cupra.
- Det är bra. Loeb är tuff men ärlig. En bra värdemätare. 

Säsongens sjunde race körs under lördagen och det åttonde dagen efter. Många poäng på spel i Island X Prix alltså.