Mästerskapsledning direkt för RXR

18/02/2024 by Morgan Carlsson

Rosberg X Racing fick en bra start på Extreme E-säsongen i Saudiarabien. En seger och en fjärdeplats betyder mästerskapsledning för Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky. - En seger i Saudi och att åka härifrån med mästerskapsledning med två poäng är vi supernöjda med, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson Mikaela Åhlin-Kottulinsky
På förhand antydde Johan Kristoffersson att sanden i Saudiarabien inte var favoritunderlag för den värmländska duon, men den här gången bevisade de motsatsen. 
- Kanske det mest utmanande underlaget på året för mig och Mikaela. Men vi har förberett oss lite bättre den här gången och jag tycker det har hjälpt, säger Johan och tänker kanske främst på det test man genomförde i Portugal inför säsongsstarten. 
RXR satte full fart redan från start och var helt omutliga i lördagens premiärrace. Seger i första kvalomgången och en ny triumf i den andra. 
- Tuffa heat och en svår bana, men allt har funkat bra och vi har haft en bra bil. 
Finalen blev en av de mest underhållande i Extreme E-historien. Kristoffersson/Åhlin-Kottulinsky fick gå en riktig holmgång mot Mattias Ekström/Cristina Gutierrez i NEOM McLaren. Herrarna inledde och Ekström såg ut att vinna det prestigemötet innan Kristoffersson levererade en omkörningsmanöver av utmärkt slag. 
- Att lyckas köra om Mattias är alltid kul. Han är en chaufför jag har stor respekt för och då känns det extra bra att kunna lämna över i ledning till Mikaela. 
Åhlin-Kottulinsky fick också plocka fram sina yttersta talanger i kamp med Gutierrez. Spanjorskan tog sig förbi och såg ut att ha säkrat segern för sitt team, men värmländskan hade ett ess kvar att spela ut fram till en knapp seger med 0,16 sekunder.
- Ett häftigt race med många omkörningar och stentufft om segern. Extra kul att kunna vinna under sådan press, sammanfattar Kristoffersson.
Andra dagen började precis lika bra för RXR. Seger i såväl första som andra kvalomgången. I finalen blev dock läget lite kärvare. 
- Det var trångt i starten och svårt att komma fram. När vi hamnade lite efter i de första kurvorna så dammade det otroligt mycket och var svårt att se. Jag tycker ändå Mikaela höll upp det bra där bakom Molly. 
Johan fick gå ut som fyra, precis bakom Kevin Hansen i Veloce Racing. 
- Han använde sin hyperdrive direkt ut från växlingszonen och fick ett litet försprång. Jag trodde nog att jag skulle komma lite närmare och få ett slagläge, men Kevin var snabb och med allt damm så var det svårt att se spåren och då tappar man mer och mer. Det gick inte att göra så mycket mer, konstaterar Johan efter fjärdeplatsen i andra rundan där segern gick till Acciona Sainz. 
- Det är ett tufft mästerskap. Ett så starkt förarpar som Mattias och Cristina är inte ens i final andra dagen. Det visar att det är viktigt att vara med och samla poäng hela tiden även om man inte kan vinna eller stå på pallen varje gång. 
Och samlade poäng gjorde Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky, totalt 41 poäng närmare bestämt. Det betyder att man leder mästerskapet med två poäng före Acciona Sainz inför nästa tävling i juli, där tävlingsorten ännu inte är bestämd.