Johan jagar tredje raka premiärsegern

08/03/2023 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson går in i sin tredje säsong i Extreme E med Rosberg X Racing och den andra tillsammans med teamkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Premiären körs i Saudiarabien. - Vi har vunnit båda premiärerna i Saudi, men jag kan inte säga att det är min största styrka att köra i sand, menar Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

RXR vann premiärsäsongen av offroad-serien Extreme E 2021, då med Kristoffersson och Molly Taylor som förare i teamets elbil. Förra året såg det länge ut att bli en ny titel, men i de sista deltävlingarna gick det mesta emot och titeln gled Rosberg X Racing ur händerna.
- Vi startade säsongen riktigt bra, men sedan blev inte avslutningen lika bra, medger Kristoffersson, som nu tar nya tag tillsammans med Värmlands-kollegan Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
- Vi får försöka bygga vidare på det vi gjorde ifjol. Ju fler race vi kör tillsammans, desto lättare blir det att förstå varandra. Och så har vi kört lite grann i vinter också.

Årets säsong bjuder på en del nyheter i tävlingsformatet. Alla helger blir dubbeltävlingar, en på lördag och en på söndag, totalt tio tävlingar fördelat på de fem tävlingsplatserna. Det individuella tidskvalet har plockats bort, vilket betyder att det blir heatkörning varje gång.
- Varken jag eller Mikaela har några problem med hjul-mot-hjul-körning, så det blir spännande. 

Årets första tävlingsplats är förlagd till området vid Röda havet i närheten av Neom. Efter Saudiarabien väntar Skottland i maj, italienska ön Sardinien i juli, Amazonas eller USA i september innan säsong tre går i mål i Chile första helgen i december.
- Alla startar på noll nu, så det gäller att inte ta alltför stora risker i början av säsongen men ändå samla så mycket poäng det går. 

I de konkurrerande teamen har det rört på sig en del i förarbesättningarna. I Acciona Sainz dyker rallycrossbekantingen Mattias Ekström upp medan ännu en RX-förare återfinns på Sébastien Loebs tidigare plats i regerande mästarteamet X44: Fraser McConnell. JBXE har plockat in förre formel 1-föraren Heikki Kovalainen. Gott om kvalificerade motståndare alltså, men Kristoffersson lägger inte så stor vikt vid vilka som sitter i de andra bilarna.
- Vi fokuserar på vårt och det vi kan påverka själva. Målet är att göra allt så bra vi kan.