Ännu en titel i sikte för Johan

23/11/2022 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson och hans team, Rosberg X Racing, åker till Uruguay för att säkra mästerskapstiteln i Extreme E i den femte och sista deltävlingen. - Visst har vi en ledning, men vi måste ändå få jobbet gjort, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

Förra året tog RXR hem den historiska första titeln i det nya elbilsmästerskapet. Johan Kristoffersson hade då australiensiskan Molly Taylor som stallkompis. Det här året har han kamperat ihop med värmländska kollegan Mikaela Åhlin-Kottulinsky, och möjligheterna till en andra raka titel är goda. Rosberg X Racing leder teammästerskapet med 83 poäng, sjutton före X44, med Cristina Gutiérrez/Sébastien Loeb.
- Men vi kommer nog behöva gå till final för att säkra mästerskapet, annars lär det inte gå vägen. Det ser bra ut, men vi får inte få tekniska problem som senast i Chile, påpekar Johan. 

Då missade RXR finalen på grund av ett elfel. Konkurrenterna kunde därmed knappa in på det stora försprång som svenskduon hade skaffat sig i Saudiarabien och på Sardinien. I de tre första deltävlingarna för säsongen registrerade Kristoffersson/Åhlin-Kottulinsky två segrar och en tredjeplats efter imponerande styrningar av de båda.  

Nu är det tillbaka till Sydamerika för Extreme E-serien, men den här gången till den östra sidan istället för den västra. Säsongsepilogen körs i Punta del Este vid Atlantkusten och fokuserar på förnyelsebar energi under namnet Energy X Prix.
- Vi vet inte så mycket om platsen där vi ska tävla, och har ingen info om underlaget, men vi får reka när vi kommer dit och lägga en plan utifrån det.
- Vi har gått igenom tidigare tävlingar och förberett oss på bästa sätt. När vi kom till Sardinien tidigare i år hade vi lite koll eftersom vi hade varit där året innan, men den här gången kommer vi till ett ställe där allt är helt nytt.

Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky kan också ta hem förarmästerskapet. Där har den blågula konstellationen ett mindre försprång, endast två poäng.
- Där får vi inte tillgodoräkna oss supersektor-poängen som vi har plockat. Det krävs att vi kommer i mål före X44, Sainz team och Chip Ganassi om vi ska kunna säkra båda mästerskapen, men vi ska som vanligt göra allting så bra som vi kan, avslutar Johan Kristoffersson på sin väg till Uruguay.