Guldjakt på Solvalla för Volkswagen Dealer Team KMS

03/09/2014 by Zandra Björkholtz

Final på Solvalla. Då blir Johan Kristoffersson farlig. Han vände underläge till STCC-titel på travarenan 2012. Nu siktar Volkswagenföraren på en önskerepris när rallycross-SM 2014 ska avgöras. – Känslan efter STCC-finalen för två år sedan var härlig. Jag kommer att göra allt för att få uppleva den en gång till, säger Kristoffersson.

Rallycross-SM 2014, som även lyder under namnet RallyX, lider mot sitt slut. Bara finalen på Solvalla i Stockholm 5-6 september återstår. I huvudklassen Supercar är Johan Kristoffersson, Volkswagen Dealer Team KMS, tvåa i tabellen, endast fem poäng bakom ledande Sebastian Eriksson.

– Utgångsläget är ungefär det samma som 2012. Då slog jag ur underläge och stod där som mästare efter det sista racet.

Kristoffersson vann de avslutande två finalheaten, klämde sig förbi regerande mästaren Rickard Rydell i tabellen tog hem STCC-titeln till Volkswagen Team Biogas. På lördag hoppas han stå i vinnarcirkeln på Solvalla igen – som svensk mästare i rallycross.

Att det är en final Kristoffersson står inför märks inte på honom.

– Det påverkar mig inte speciellt mycket. Jag siktar alltid på seger och försöker ständigt göra mitt bästa. Det kommer jag göra på Solvalla också och sedan är det upp till konkurrenterna hur långt det ska räcka.

 

Fem poäng skiljer som sagt Kristoffersson från ledande Sebastian Eriksson inför den sista deltävlingen. VW Polo-föraren kan ta 18 poäng om han vinner såväl sin semifinal (6 poäng) som finalen (12 poäng).

Om Kristoffersson erövrar 18 poäng får Eriksson ta max 13. Då hamnar båda på 74 poäng – och guldet går till Kristoffersson tack vare bäst resultat i den sista deltävlingen.

– Jag är beroende av att ha några förare mellan mig och Eriksson, konstaterar Kristoffersson, som är nöjd över att startfältet i finalen ser ut att bli det bästa och tuffaste sedan premiären på Ring Knutstorp i våras.

Herrar som bland annat Robin Larsson, Peter Hedström och P-G Andersson har alla kapacitet och konkurrera i toppen. En annan är Ole Christian Veiby, Kristofferssons teamkompis i Volkswagen Dealer Team KMS.

– 18-årige Veiby åker lika fort som de allra bästa när det stämmer för honom. Det visade han inte minst med sin andraplats senast på Ring Knutstorp, säger teamchefen Tommy Kristoffersson, som i Skåne kunde glädja sig över Volkswagens första, historiska dubbelseger i SM.

– Självklart åker vi till Solvalla för att ta den guldchans som finns. Johan gillar utmaningar som den här och en av hans absoluta styrkor är att vara bäst när det gäller.

Veiby är fyra i RallyX-tabellen inför avslutningen. Upp till tredjeplacerade Robin Larsson fattas sex poäng. En bronsplats finns alltså inom räckhåll, men någon SM-medalj kan norrmannen inte erövra eftersom han inte tävlar på svensk licens.

 

Från STCC-håll meddelas att det är bra tryck på biljettförsäljningen inför avgörandet på Solvalla. Volkswagens Dealer Team KMS kommer att bidra till att skapa en härlig inramning.

– Vi kommer att ha nästan tusen egna gäster. Solvalla är en bra anläggning och det ska bli kul att visa upp sporten för våra besökare, säger Tommy Kristoffersson.

Att förvandla nordens förnämsta travanläggning till en motorsportarena i toppklass kräver en ganska stor arbetsinsats. Bland annat hanteras 2.000 ton betongbarriärer, 3.000 ton förstärkningslager, 1.100 ton bärlager, 1.300 ton asfalt och en himla massa grus.

Bland annat har arrangerande STCC AB byggt ett spektakulärt hopp parallellt med asfaltbanans bortre raksträcka.

 

Sveriges Television direktsänder från Solvalla i SVT Play på lördagseftermiddagen (kl 12.00-17.00) och visar senare på kvällen ett sammandrag från tävlingen i SVT2 (kl 18.00-19.00).

 

Rallycross-SM, RallyX, inför finalen på Solvalla 5-6 september.

Supercar. 

1) Sebastian Eriksson, Ford Fiesta, 61 poäng

2) Johan Kristoffersson, Volkswagen Polo, 56

3) Robin Larsson, Audi A1, 45

4) Ole Christian Veiby, Volkswagen Polo, 39

5) Daniel Holten, Ford Fiesta, 39  

 

Tidsschema Supercar, Solvalla

Fredag 5 september

Kl 17.25: Test.

Kl 18.15: Tidskval.

Kl 19.20: Kvalomgång 1.

Kl 20.10: Kvalomgång 2.

 

Lördag 6 september

Kl 15.30: Kvalomgång 3.

Kl 16.15: Semifinaler.

Kl 17.05: Final.