Succésäsong efter viktigt vägval
Säsongen kan summeras med ett ord: succé. Men vägen till dubbla VM-guld i rallycross var långt ifrån spikrak för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS. - Det fanns ingen självklar väg. Vi frågade oss: vad gör vi nu? Men om vi inte hade hittat på något så hade det varit game over för KMS, säger stallchefen Tommy Kristoffersson med blicken i backspegeln på 2022.
Efter ett 2021 med fokus på RallyX Nordic och några rallytävlingar stod teamet inför ett av flera avgörande beslut man har tvingats ta under 30 år i motorsportsbranschen.
- Vi började med rallycross en gång i tiden, men valde att gå över till banracing i slutet på 90-talet, helt utan erfarenhet. Vi visste inte ens åt vilket håll banorna gick.
Under pågående STCC-era var det sedan dags för “mission impossible”. De fyrhjulsdrivna bilarnas tid var ute och Kristoffersson lyckades övertyga Audi-ledningen att man skulle få bygga för framhjulsdrift. Det blev både tillverkning och titel.
- Nästa stora beslut var när vi tog över Biogas-projektet.
Då gick KMS i mål med Johan Kristoffersson som mästare 2012. Nästa kliv handlade om att välja bort något. Teamet var så gott som färdiga med sin planering för första säsongen i TTA, men klev av i sista stund.
- Jag hade en magkänsla att det inte skulle komma att bli rätt. Konceptet passade inte heller in i min märkeskärlek. Rallycross var lite på dekis då, men det fanns en potential, så vi gjorde en U-sväng dit inför 2013.
Det ledde så småningom till två VM-guld för Johan Kristoffersson i PSRX, ytterligare ett i egen KMS-regi, ännu ett med EKS/JC och så är vi framme vid sagan om det femte VM-guldet, 2022.
Viktiga medförfattare till den sagan blev i ett tidigt skede Erik Veiby och Ronnie Bergström.
- De har båda ett stort hjärta för KMS. Jag la fram min enda tänkbara plan, att bygga elbilar för rallycross. Med tanke på projektets storlek kom det ett extremt snabbt beslut. Jag gick iväg i en halvtimme och när jag kom tillbaka sa de: vi kör!
Tillsammans med övrig finansiering från teamets trogna samarbetspartner - Volkswagen, Bauhaus och Red Bull - var planen satt för att bygga tre eldrivna Volkswagen RX1e utifrån ett helt nytt koncept, under stor tidspress dessutom.
- Utan tvekan det absolut största projekt vi någonsin har genomfört. Det naggar i kanten på vad ett fabriksstall skulle kunna tänkas göra, menar Tommy.
Dylika äventyr kräver kompetens och passion. Förutom hos den egna lojala personalen fann Kristoffersson den inom Volkswagen Motorsport-sfären.
- När de la ner sin verksamhet frilades många ingenjörer med enorm kompetens och eftersom vi har bra kontakter sedan tidigare kunde vi bygga ett starkt team.
Resultatet blev anmärkningsvärt bra, något som imponerat till och med på en stallchef med normalt sett högt ställda krav.
- Det blev ett lag utan någon svag länk, extremt duktiga människor som byggde tre bilar utan egentliga brister. Både spetskompetens och social kompetens i samarbete.
Världsmästaren Johan Kristoffersson instämmer i omdömet.
- Troligen det bästa teamet vi någonsin har haft. Alla samarbeten har fungerat som ett rinnande vatten, inga brister i kommunikationen, trots elva inblandade nationaliteter, påpekar Johan.
Men solen har inte strålat alla dagar under 2022. Tvärtom har orosmolnen hopat sig från olika håll.
- Det var egentligen alldeles för kort tid för att genomföra projektet. Första testet gick i Höljes och där ramlade bakaxeln ner för oss. Därifrån skulle vi åka direkt till första tävlingen i Hell. Så gör man inte, det är självmordstaktik, menar Tommy.
Andra problem kretsade i ett större sammanhang.
- Världsläget blev drastiskt annorlunda. Efterverkningar till pandemin levde kvar. Sedan blev det krig i Ukraina och ovanpå det inflation och lågkonjunktur. Allt blev våldsamt mycket dyrare, stålet upp 40-60 procent, frakt och flyg tre gånger dyrare.
På ett annat plan fick Tommy ta en strid mot motorsportens egna fans. Införandet av elbilar sågs inte med blida ögon av entusiasterna.
- Det var massiv kritik från fansen. Vi möttes av rent hat i kommentarsfälten på sociala medier, utan att de ens hade sett en enda tävling. Jag gick matchen med en del av dem och fick många personliga meddelanden med ursäkter.
Tommys budskap var enkelt. Göra det här eller inte tävla alls.
- Det finns inte en enda ettöring att få till stöd för tävlande med fossilt bränsle.
Kristoffersson medger också att de första tävlingarna, av naturliga orsaker, var lite avvaktande och beskedliga.
- Vi var tvungna att få allt att rulla igång till att börja med, hade inte råd att köra på varandra och sedan stå i depån resten av helgen. Vi visade inte vår bästa sida i Hell, men det tog sig. Mot slutet av säsongen var det bra fajter.
För teamets egen del satt konceptet redan från början. Inledningsvis fyra raka segrar för Johan Kristoffersson, starka insatser från Ole Christian Veiby och en överraskande stark rookie i form av Gustav Bergström.
- Johan var vi trygga med och visste var vi hade. Ole Christians försäsong var inte bra, men jag kände mig ändå trygg med att det skulle fungera när vi fick honom i rätt kostym hos oss. Hos Gustav såg jag något under hans första körning på Westombanan. Visst, det var valpigt då, men det fanns något där. Och det han har visat upp under året har varit supersuperbra.
Det är inte bara på banan som förarna har imponerat. Samarbetet dem emellan har också varit enastående.
- Kommunikationen mellan förarna och mellan chaufförer och ingenjörer har fungerat klockrent. Vi har dragit stor nytta av att ha tre bilar i teamet. Överhuvudtaget är kommunikationen i hela teamet en av nyckelfaktorerna till framgången. Den har varit öppen och ärlig, otroligt bra.
Målet inför säsongen var att ta hem förarmästerskapet, teammästerskapet och titeln som bästa rookie.
- Det blev check på alla tre, konstaterar den stolte teamchefen som fick äran att kliva upp på scenen vid FIA:s officiella prisceremoni i Bologna.
Med den framgången i bagaget borde grunden vara lagd för en fortsättning under 2023, men så enkelt är det sällan i motorbranschen.
- Jag hoppas på tre bilar även nästa år, men känner en stor oro. Det är tuffare än någonsin ute på marknaden, med tanke på tidigare nämnda skäl.
Samtidigt är Kristoffersson helt övertygad om potentialen för rallycross-sporten.
- Det är ett oslagbart koncept, med högt tempo i en arenaidrott.
Men VM behöver utvecklas i rätt riktning med fler förare och team samt justeringar i tävlingskonceptet.
- Formatet kommer att ändras till nästa år. Många kommer att känna igen sig när det blir mer som det var förr. Jag tror också på fler bilar på banan och mediemässigt blir det större tillgänglighet i form av tv-sändningar, avrundar Tommy.