Veiby tvåa i andra starten

22/01/2023 by Morgan Carlsson

Rally Elverum innebar första deltävlingen i norska rallymästerskapet. För Ole Christian Veiby var det andra rallystarten för säsongen och den slutade med en andraplats.

Ole Christian Veiby

Rally Elverum innebar första deltävlingen i norska rallymästerskapet. För Ole Christian Veiby var det andra rallystarten för säsongen och den slutade med en andraplats.

- Vi hade inte riktigt turen med oss den här gången, men så är det i rally ibland, konstaterar Veiby.

Ole Christian kom till start i Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 med klara segerförhoppningar efter triumfen i Rally Sigdal förra helgen.
Rallyt inleddes med två kvällssträckor där Ole Christian tappade totalt 17,7 sekunder på Frank Tore Larsen.
- Vi hade problem med snörök från bilen framför, så det var svårt att se något. Det var helt klart en fördel att starta först.
Teamchefen i KMS, Tommy Kristoffersson, förutsåg problemet:
- Vi påpekade det här för arrangörerna långt i förväg och ville ha två minuters startmellanrum, inte minst av säkerhetsskäl, men de gick inte med på det.

Samma problem låg kvar lite grann under lördag förmiddag också, men Ole Christian och co-drivern Johan Johansson var ändå snabbast på tredje specialsträckan och knappade in sex sekunder. 

Fram till serviceuppehållet hade Larsen ökat ut igen till drygt tjugo sekunder. Ut på de sista fyra sträckorna gjorde Veiby en rejäl ansats att minska avståndet och plockade drygt tio sekunder på SS7 där han var snabbast av alla.
- Men på nästa fick vi ett tekniskt fel och tappade trettio sekunder. Då fanns det inte mycket mer att göra, konstaterar Veiby
- Det här är ett återkommande fel som varken Ole Christian eller teamet kan göra något åt. Det ligger i homologeringen den är låst, förklarar Tommy Kristoffersson.

Efter åttonde sträckan var avståndet upp till Larsen 40 sekunder. Veiby fick ordning på bilen igen och plockade ytterligare några sekunder, men vid slutmålet var han ändå en dryg halvminut efter segrande Larsen. 

- Jag har aldrig lust att bli tvåa, men vi får ta med oss att det var bra träning inför fortsättningen och att vi hade bra speed när allting fungerade, säger Ole Christian.

Närmast väntar ett par testdagar en bit norrut i Norge innan nästa tävlingstillfälle, Rally Lima 4 februari, vilket också är generalrepetitionen inför Rally Sweden.