Kristoffersson höjer tempot inför fortsättningen

14/02/2020 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson gick till nattvila efter första dagen av Svenska Rallyt som trea i WRC 3 och sexa totalt av R5-bilarna. Första etappen bjöd på svårbemästrade förhållanden.

Johan Kristoffersson

- Otroligt svårt, med mycket skiftande väggrepp. Jag har inte vågat ligga riktigt så nära gränsen som jag behöver, sammanfattar Kristoffersson.

Efter torsdagskvällens inställda sträcka på Färjestadstravet var det Hof-Finnskog på fredagsmorgonen som fick inleda rallyt.
- Mycket hård is, där det var svårt för dubbarna att få grepp. Bilen liksom seglade ovanpå stundtals.
Det kan låta märkligt denna mildvinter när vägarna befarats vara för mjuka. Johan förklarar:
- Det är ju ingen snö och vägarna har varit riktigt blöta. De kalla nätterna senaste dagarna har gjort att gruset har frusit till och blivit stenhårt.

Kristoffersson valde att ligga lite på den säkra sidan med sin Volkswagen Polo GTI R5.
- Jag såg att det hade genats en hel del på slutet, men vi vågade inte riktigt hänga på där och då rann sekunderna iväg.
Kristoffersson tyckte inte han fick till attacken riktigt bra på den efterföljande Finnskog-sträckan heller.
- Det var stundtals bra grepp, men jag var nog lite för återhållsam även där.

Sista sträckan innan lunchuppehållet var Nyckelvattnet, en ny väg i rallyt, där Johan tryckte hårdare på gasen.
- Vi försökte pusha mer och det kändes bra, men konkurrensen är ju stentuff alltså, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.
På eftermiddagen återstod bara korta sprinten med målgång vid serviceplatsen i Torsby, där Kristoffersson noterade sin bästa placering för dagen, som fyra bland R5-bilarna.
- 100 procent grus, en kort sträcka, men den kändes bra.
Johan passade också på att bjuda på en publikfriande målsväng i god rallycrossanda inför storpubliken vid flygfältet.

Efter första etappen ligger Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen på tredje plats i WRC 3, 28,6 sekunder efter finländaren Emil Lindholm, som också är snabbaste R5-förare totalt. Närmast framför Johan i totalställningen ligger Pontus Tidemand, som med drygt fem sekunder leder kampen om att vara bäste svensk i rallyt.
- Jag tycker ändå det lovar gott för morgondagen. Vi ska försöka höja tempot lite grann utan att göra misstag. Det är en svår balansgång att gå, men vi har en positiv känsla, avslutar Kristoffersson.