Johan bäste svensk och på pallen

16/02/2020 by Morgan Carlsson

Med en tuff satsning på sista sträckan tog Johan Kristoffersson hem titeln som bäste svensk i Rally Sweden och ordnade en pallplats i WRC 3-klassen.

Johan Kristoffersson

- Känns väldigt bra att få avsluta med en sträckseger och ta en pallplats för andra året på raken.

Den sista dagen i det svenska VM-rallyt bestod av en enda specialsträcka, men där och då avgjordes vem som skulle få titulera sig bäste svensk. Oliver Solberg hade en dryg sekunds försprång på Kristoffersson inför avgörandet och bakom Johan jagade Pontus Tidemand.
Taktiken inför slutuppgörelsen?
- Vi visste ju att det skulle bli tajt, men det är ingen idé att överanalysera. Vi hade gjort alla våra förberedelser och skulle bara pröva hur fort vi kunde åka, säger Johan, som i ösregnet gav sig ut på en sträcka med skiftande förutsättningar.
- Det var bottenlöst blött på en del ställen och jättehalkig blåis längre in på sträckan.

Kristoffersson plockade in Solbergs försprång till första split-tiden och när Oliver sedan fick punktering var den striden avgjord. Bakifrån kunde inte Tidemand hota när Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren höll ett snabbare tempo än alla andra R5-bilar på sträckan.
- Tråkigt för Oliver att avsluta på det sättet. Jag hade gärna tagit den fajten med honom hela vägen, säger Johan.

Själv sparade han inte heller på krutet och det gick på de minsta marginalerna ibland.
- Vi hade ett litet moment i ett parti med många korta svängar där vi fick ett riktigt tröskelhäng.

Men Polo GTI R5:an visade sig stryktålig ända fram till mållinjen och totalt slutade Kristoffersson därmed på fjortonde plats i rallyt, femma bland R5-bilarna och trea i WRC 3-klassen för privatförare.
- På det hela taget ett väldigt bra rally. Vi tog inga stora risker första dagen, ökade tempot under lördagen och avslutade med en sträckseger.

Kristoffersson hyllade hela teamet, men delade ut en extra ros till Stig Rune Skjaermoen i högerstolen.
- Stig Rune har inte läst en enda not fel på hela helgen! Och trots tråkigt väder har vi hållit humöret uppe och haft roligt.

Stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, hade några jobbigt nervösa minuter när Johan och Stig Rune skruvade upp till maxtempo på sista sträckan, men kunde släppa ifrån sig ett lättat jubel när allt var klart.
- Jag tycker vi har gjort det väldigt bra, särskilt som vi möter flera team med fabrikssupport. Nu har vi kört tre VM-rallyn med Johan och stått på pallen i alla tre.
Det värmländska teamet försvarade Volkswagens färger med den äran, vilket är något som stallchef Kristoffersson vill lyfta fram.
- Vi visar förtroende för Polon, som enda representant i startfältet. Det är en i grund och botten bra bil, men det är synd att vi inte har fått till några officiella testdagar med Volkswagen Motorsport, för det finns helt klart förbättringspotential.