RallyX fortsätter i Finland

25/05/2022 by Morgan Carlsson

Andra tävlingshelgen i RallyX avgörs i Kouvola, Finland. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS åker dit med mästerskapsledande Johan Kristoffersson och rookien Gustav Bergström. - En rolig bana. Vi har bra minnen därifrån när vi gjorde ett ryck i VM-tabellen 2020, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson

Premiärhelgen i RallyX blev en riktig succé för Johan Kristoffersson - två segrar och bara tre poäng från full pott under dubbeltävlingen i Höljes. Teamchefen Tommy Kristoffersson var mycket nöjd med teamets prestation i skarpt läge.
- Jättekul! Vi visste ingenting om hur vi låg till. Det har varit begränsat med testmöjligheter, men alla jobbade jättebra. Det var fin harmoni på båda bilarna.

Förbättringarna på teamets egenhändigt byggda, men numera till åren komna, Volkswagen Polo Supercar GTI KMS visade sig effektiva och även den nyinköpta Polon gjorde sitt jobb.
- Vi har gjort bra framsteg och vi fick ordning på ytterligare saker i Höljes. Nu har vi gjort lite mindre justeringar, men det finns ännu mer att göra. Målet för i år har varit att få bilarna att fungera i ett större “fönster”, så att det blir enklare att kunna anpassa till skiftande förutsättningar när det gäller banor och väder, förklarar Johan.

Tävlingsupplägget i Kouvola, nordöst om Helsingfors, blir det samma som i Höljes. Träning på fredag kväll följt av två komprimerade tävlingsdagar under lördag-söndag för deltävling 3 och 4.
- Ett bra upplägg, tycker Johan. Inte för hetsigt och inte heller för långdraget.

Tävlingsbanan erbjuder däremot en viss skillnad jämfört med Höljes.
- Mer rallyaktig, med mycket grus, och ganska svårbemästrad, berättar Tommy Kristoffersson, som ligger lågt med förväntningarna på sin andre förare, unge Gustav Bergström, som supercardebuterade under den första tävlingshelgen.
- Det är en svår utmaning på den banan och med begränsad möjlighet till träning. Gustav ska vara nöjd för varje förare han kan ha bakom sig. Tar han sig till semifinal är det riktigt bra, menar teamchefen.

Startfältet är även denna gång riktigt vasst, med runt 20 bilar i Supercar. Hemmaföraren Niclas Grönholm hör förstås till favoriterna, liksom Ole Christian Veiby och Sondre Evjen.
- Det blir prestigematcher mot bekanta konkurrenter på flera håll. Dessutom dyker det upp en del finländare som vi vet alltid är duktiga på att köra bil, påpekar Tommy.

En som inte räds en sådan utmaning är förstås fyrfaldige världsmästaren Johan Kristoffersson. Johan vann ena tävlingen i Kouvola under VM-säsongen 2020 och slutade fyra i den andra efter lite strul med torkarna i regnet på en då lerig bana.
- Det blev ändå en bra helg den gången. Vi drog ifrån i mästerskapet, men det var samtidigt en av de tuffaste helgerna för våra mekaniker. Hoppas för deras skull att det blir lugnare den här gången.

I mästerskapstabellen leder Johan med 57 poäng, tretton före Grönholm. Bergström, som bara körde ena tävlingen i premiären, ligger på nittonde plats.