Johan suverän mästare i RallyX

03/09/2023 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson var favorit inför finalen i RallyX och visst motsvarade han förväntningarna - ledning från start till mål i varje race. - Hur bra som helst. Det är ett superjämnt mästerskap, så jobbet måste ändå göras, säger Kristoffersson Motorsports mästare.

Johan Kristoffersson
Kristoffersson kom till finalen i Höljes med två poängs ledning före Kevin Eriksson. Eftersom han hade missat hela tävlingshelgen i Kouvola fanns inget utrymme för misstag. Alla poäng i Höljes skulle räknas. Ett läge som tilltalade den femfaldige världsmästaren.
- Man får ta vara på alla tillfällen att fajtas om en mästerskapstitel. Det läggs i rutinbanken. 
Segervapnet i förra tävlingen i Grenland var Kristofferssons magnifika starter, så varför ändra på ett vinnande koncept. Först ut och ledning från start till mål i alla sex besöken ute på den välbekanta Höljes-banan. 
- Otroligt bra starter nu igen. Det gör livet så mycket enklare. Men jag hade också snabbaste varvtid i finalen, så farten fanns också där, påpekar Johan.
Det blev alltså inte så mycket dramatik, i synnerhet som främste titelutmanaren Kevin Eriksson fick problem i semifinalen och tog sig till final först efter att Peter Hedström blivit diskvalificerad. Från tredje led behövde Eriksson vinna finalen för att ha en chans att snuva Kristoffersson på segern. 
- Det var synd för Kevin, men ändå kul att det ändå gick till ett avgörande i sista heatet, säger Johan.
Ett litet spänningsmoment bjöd KMS-föraren själv på när han touchade räcket vid utgången från jokerspåret på sista varvet i finalen, efter att ha klarat den manövern med liten marginal varje gång tidigare.
- En liten touch kunde jag bjuda på. Solen stod så lågt att det var svårt att se. Jag kände att jag kom lite snett och förstod att det skulle ta i, men det blir alltid en liten hög med grus där intill räcket, så jag tänkte att det nog skulle gå bra med en liten träff. 
Volkswagen Polo GTI:n, kallad “Grisen”, klarade den smällen och har uppfört sig utmärkt de två sista tävlingarna i mästerskapet.
- De saker vi har behövt jobba med har vi kunnat ta mellan heaten. Ute på banan har allt fungerat. 
För Ole Christian Veiby var det en något stökigare helg, men norrmannen manövrerade sig ändå fram till en pallplats i finalen som slutlig trea, vilket innebar en fjärdeplats i mästerskapet. 
- Jag hade pace för mer, var snabbast på varvtiderna flera gånger, men ett litet misstag i Q2 ödelade mycket under helgen. Jag hamnade bakpå och fick starta långt ut.
Veiby tog sig ändå fram från fjärde startspår i semifinalen till en andraplats efter Johan och därefter till tredje plats i finalen från samma ruta. 
- Till slut blev det ett brukbart resultat även om det fanns läge på mer. 
KMS-chefen Tommy Kristoffersson sammanfattade helgen kort och koncist:
- Det blev bra detta!
Gästspelet i RallyX blev lite mer omfattande än det var tänkt från början, men ett bra sådant.
- Det är en superfin serie och det känns bra att vi har varit här och kört. 
Kristoffersson var mycket nöjd med teamets insats.
- Vi har inte det bästa materialet och måste utnyttja allt till max. Vi behöver varje hästkraft som går att skaka ur och det har vi lyckats med. 
Och teamchefen var förstås också imponerad av Johans fantastiska starter. 
- Klockrena! Lika bra som i Grenland. Vi har kunnat köra med samma front i två tävlingar på raken. Det är ett tecken på att man har sluppit undan problem.