Segersviten fortsätter växa för fenomenale Kristoffersson

16/09/2018 by Morgan Carlsson

Segertåget bara fortsätter för Johan Kristoffersson. Efter ännu en prickfri helg plockade PSRX Volkswagen Sweden-stjärnan hem sin åttonde VM-seger för säsongen, en oöverträffad prestation i rallycross-historien. Regerande världsmästaren behåller sin position som nummer 1.

 

- Jag har fantastiska minnen härifrån efter att ha säkrat min första världsmästartitel förra året och när jag såg de fullsatta läktarna väcktes alla minnen till liv. Det fick mig att längta efter ännu en VM-titel.
Den förhoppningen är minst sagt inom räckhåll efter ännu en formidabel uppvisning.

Kristoffersson satte standarden redan under lördagen och visade att jobbet med att förbättra starterna har gett resultat. Johans Polo R Supercar flög iväg till seger i båda kvalomgångarna under lördagen.
- Q1 var mycket viktig. Att jag slog (Sébastien) Loeb med nio tusendelar var avgörande för att få pole i Q2 och det satte standarden för hela helgen, säger Kristoffersson och utvecklar varför:
- Första svängen är så viktig här. Vi såg en hel del kaos där under helgen och jag lyckades hålla mig borta från det. Från pole är det förstås lättare att bromsa sent och behålla sin position.

I Q3 kom Kristoffersson till start med begagnade däck runt om. Han vann även det racet, men fick nöja sig med tredje tid i omgången.
I fjärde rundan var Johan tillbaka där han började och efter ännu en P1 så säkrade Kristoffersson helgens första 16 poäng i övertygande stil.

Till semifinalen satte värmlänningen nya sulor på sin Volkswagen-raket och lyckades ta starten, trots en hård kamp med Mattias Ekström in mot första kurvan.
- Semifinalen var ganska rörig de första varven och jag gjorde några misstag. Jag var lite mer försiktig där, eftersom jag visste att farten fanns där ändå, medger Kristoffersson.

I finalen satte ”Mr 100 procent” ännu en perfekt start och fick sedan en behaglig resa fram till den sjuttonde VM-segern i karriären och den femte fullpoängaren den här säsongen.
- Vi gjorde några små ändringar mellan semi och final och bilen blev ännu bättre. Jag fick en riktigt bra start och kände mig bekväm med att trycka på. Jag måste verkligen tacka teamet för arbetet med att förbättra starterna. Det gjorde den här segern möjlig.

Det har sagts tidigare och blev ännu tydligare för alla den här helgen: ingen stoppar Johan Kristoffersson säsongen 2018!
Totalt leder nu PSRX Volkswagen Sweden-föraren mästerskapet med hela 73 poäng före Mattias Ekström, med tre deltävlingar kvar att köra.
- Ikväll blir det fest med fansen i Riga. Det har varit en fantastisk helg och nu vill jag bara köra igen!

För Petter Solberg blev det däremot ännu en tung helg i Riga och ännu en semifinalsmäll. I första kurvan bar det rakt fram för Solberg.
- Jag fick en hård smäll bakifrån och blev tryckt in i muren. Från det läget var det i princip omöjligt att ta sig till final, men farten jag hade under de sista fem varven visade vad som skulle ha kunnat bli, berättar Solberg, som trillade ner till femte plats i förarmästerskapet, men istället gladdes åt teamkompisens framfart.
- Otroligt, igen! Jag är glad att ha honom i mitt team, både som förare och person. Resultaten han presterar är svåra att förstå, och han bara kör på, säger Petter om Johan.

I teammästerskapet leder PSRX Volkswagen Sweden med stor marginal, 429 poäng mot 360 för tvåan EKS Audi Sport.
- Nu kör vi vidare till ett nytt spännande kapitel på Circuit of America. Det ska bli häftigt, säger teamchefen Pernilla Solberg.

World RX Lettland Supercar

1) Johan Kristoffersson
2) Mattias Ekström
3) Sébastien Loeb
4) Marcus Grönholm
5) Timmy Hansen
6) Kevin Hansen

Förarmästerskapet

1) Kristoffersson 254 p
2) Ekström 181 p
3) Andreas Bakkerud 179 p
4) Loeb 176 p
5) Petter Solberg 175 p

Teammästerskapet

1) PSRX Volkswagen Sweden 429
2) EKS Audi Sport 360
3) Team Peugeot Totalt 339