Äntligen racedags för Johan

30/06/2020 by Morgan Carlsson

Comebacken i VM får vänta ytterligare någon månad, men kommande helg är det i alla fall dags för säsongspremiär för Johan Kristoffersson.- Härligt att få komma in i rallycrossformatet igen, med starter, jokervarv och trafiken runt omkring, säger den tvåfaldige världsmästaren inför helgens RallyX Nordic i Höljes.

Johan Kristoffersson

Normala år är första helgen i juli lika med VM och folkfest i Nordvärmland. Nu har VM-tävlingen flyttat till slutet av augusti, men luckan fylls av All-Star Magic Weekend, de två första deltävlingarna i RallyX Nordic. Den andra skillnaden är att folkfesten uteblir. Rallycrossfansen får följa tävlingarna via live-stream.
- Det är förstås mycket roligare med alla fantastiska fans på plats, men nu är läget som det är och vi ska försöka bjuda på fin underhållning till alla där hemma, säger Kristoffersson.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren kommer till start med den KMS-byggda Polo GTI RX som Sondre Evjen ska tävla med i EM senare under säsongen.
- Det är bra för oss att få komma igång med vår organisation, ett genrep inför VM, men minst lika viktigt är att få bilen i tip top-skick för Sondre inför EM, säger stallchefen Tommy Kristoffersson.
Mycket jobb har lagts ner i verkstaden och under två testdagar på Westom-banan.
- Bilen har blivit mycket bättre. Potentialen finns där, men som alltid när man testar nya saker så drar det med sig en del småstrul, barnsjukdomar man måste bli av med, berättar Johan som har gjort 60-70 varv under testdagarna.
- Alldeles för lite egentligen, men det har känts bra att vara igång igen.

Och än bättre blir det när tävlandet rullar igång på torsdag.
- Jag älskar att känna tävlingsnerven, att jämföra tider och analysera racen!

Första tävlingen avgörs under torsdagen, med kval och finaler. På lördag körs två kvalomgångar i deltävling 2, med fortsättning under söndagen.
VM-förarna Niclas Grönholm och Robin Larsson bjuder på motstånd, med fler utmanare i form av till exempel Oliver Solberg och Pontus Tidemand.
- Det är ett starkt gäng och naturligtvis vill jag vinna över dem, men mest värdefullt just nu är att få köra bil.

Fredagen är vilodag för Kristoffersson, med möjlighet att se gamla legender som Marcus Grönholm och Per Eklund i den särskilda inbjudningsklassen.
- Det ska bli skitkul! Jag håller ju en extra tumme för Eklund. När det gäller rutin är det i alla fall ingen som slår honom, säger Johan, som har många barndomshyss på sitt samvete i samarbete med den numera 74-årige motorsportlegendaren.
Någon duell med Johans pappa Tommy blir det inte för Per. Kristoffersson senior nöjer sig med sin roll som teamchef och kock i denna rekordsena säsongspremiär, under det märkligaste av år.
- Inte sedan jag var 10-12 år har det varit så här händelsefattigt i mitt idrottsliv, säger Tommy, som förstås ändå har haft en del av att oroas över under våren.
Ekonomiskt har det varit en osäker period, i svallvågorna efter många länders nedstängning.
- Våra uppdragsgivare, Volkswagen och BAUHAUS, har tagit ett jätteansvar för vår överlevnad. Det förtroendet har byggts av att vi i alla år har levererat resultat. Därför känner vi oss nu ännu mer taggade att göra något bra av det här, avslutar Tommy Kristoffersson.