Givande rallypremiär för Johan

19/01/2020 by Morgan Carlsson

Efter en avåkning på första sträckan kunde inte Johan Kristoffersson utmana om totalsegern i Sigdalsrallyt, men han fick viktig träning inför Rally Sweden och hade bra tempo under slutsträckorna. —Vi är ändå nöjda med dagen. Det var en bra känsla, sammanfattar Johan.

Johan Kristoffersson

Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen gjorde säsongsdebut i norska mästerskapets premiärtävling under lördagen. Med tanke på att SM-premiären i Sandviken om två veckor har blåsts av på grund av bristande vinterväglag så var Sigdalsrallyt extra viktigt som uppladdning inför Rally Sweden.
—Väldigt bra körträning inför Svenska.

Men det kunde ha blivit en mycket kort träningsrunda för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-ekipaget. Redan sex kilometer in på SS 1 landade Johan djupt in i en snövall. Han berättar:
—Vi provade att åka absolut så fort vi kunde från start. Det gick superbra fram tills dess och egentligen kom vi inte alldeles för fort heller, men tajmingen blev fel så jag styrde in lite för tidigt.
Det högg på insidan och touchade ett träd innan Johan landade ute i snövallen - en mycket djup vall…
—Jag tror att all snö som borde ha legat i resten av Norge och Sverige låg just i den svängen. Vi skottade och skottade och skottade, berättar Johan.

Drygt 40 minuter försvann innan Johan och Stig Rune hade fått upp sin Polo GTI R5 på vägen igen. Det blev en fortsättning på resterande sju sträckor, men förstås utan möjlighet till topplacering. Det viktiga var ändå möjligheten att hitta ett bra tävlingstempo, och det kom så småningom.
—Vi hade inte riktigt tempot på SS 2, 3 och 4 men det tror jag berodde på att vi fick starta längre bak efter vår avåkning. Greppet var sämre när vägen blev uppkörd.
Den sista loopen gick på samma vägar som de tre första sträckorna. Därmed blev förutsättningarna ganska lika för Johan och de andra R5-ekipagen längst fram i fältet. Då visade också Kristoffersson att tempot fanns där. På de tre sista sträckorna var det bara rutinerade WRC-föraren Mads Östberg som var snabbare än Johan.
—Vi vet att Mads åker riktigt fort, så det var ändå bra. Känslan fanns där.

Kristoffersson var tacksam för att det bjöds på relativt bra vinterförutsättningar på de norska vägarna nordväst om Drammen. Hur resten av uppladdningen inför Rally Sweden kommer att se ut är inte helt klart.
—Eftersom det blev inställt i Sandviken kan Rally Finnskog vara ett alternativ, om det nu kan genomföras. Och sedan får vi förstås hoppas att vintern kommer så att Svenska kan bli av, avslutar Johan.