Svårare läge men fokuserad Kristoffersson har bara guld i sikte

20/09/2018 by Morgan Carlsson

Johan Kristoffersson lämnade senaste deltävlingen i STCC som mästerskapsledare med fjortons poängs marginal. Till avslutningen på Mantorp åker han som tvåa, med sju poäng att hämta in. Veckans turbulens i racing-Sverige påverkar ändå inte Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-förarens inställning.

- Det enda jag bryr mig om är att åka från Mantorp som etta. Mitt arbete skiljer sig inte åt om jag så ligger etta, tvåa eller sjua. Jag kan inte göra annat än att köra så fort jag kan.
Kristoffersson rattar kommande helg sin Golf GTI TCR med full viktlåda efter dubbelsegern på Rudskogen, och behöver hämta in sju poäng på värste konkurrenten Robert Dahlgren, som förvisso också väger tyngre nu.
- En utmaning absolut, men jag ska göra det som behövs för att vinna. Jag älskar när allt ställs på sin spets, konstaterar Johan med stort självförtroende och beslutsamhet.

Kristoffersson junior har i vanlig ordning brytt sig minimalt om det som hänt runt omkring. Desto mer hektiskt har det varit för stallchefen, pappa Tommy, efter att Svenska Bilsportförbundets Disciplinnämnd friat PWR Racing från diskningen på Gelleråsen. Nya förutsättningar för Volkswagen Dealer Team BAUHAUS inför säsongens sista tävling – men samma mål.
- Vi åker dit för att vinna mästerskapet. Det som skiljer är att vi behöver vara mer offensiva i vår taktik, eftersom vi har poäng att hämta in på Dahlgren, säger Tommy.

För så väl utomstående som de insatta är det svårt att hänga med i alla turer. Svenska Bilsportförbundets tekniker underkände alltså avgassystemet på Cupra-bilarna på Gelleråsen för en dryg månad sedan. PWR-teamet överklagade beslutet och efter lång väntan kom under tisdagen beslutet från SBF:s Disciplinnämnd. Teamet friades. Detta fick i sin tur Greger Pettersson, TCR-ansvarig i Sverige, att kraftigt kritisera nämndens beslut. Tommy Kristoffersson förklarar:
- Bilsportförbundets tekniker ansvarade för diskvalificeringen. Detta stöddes också av TCR och TCR:s tekniske kontrollant i Sverige, Göran Olsson. Det som Disciplinnämnden har gjort nu är i praktiken att underkänna förbundets egna teknikers arbete och TCR:s formulering av reglementet.
Teamchefen tycker att nämndens bedömning är otydlig och tillägger:
- Vi åker till Mantorp för att tävla och sköta den del vi är bäst på. Men jag vill påpeka att vi har mycket stort förtroende för TCR:s ansvariga Greger Pettersson och Göran Olsson, precis som vi har för tävlingsledaren Börje Blomén och Bilsportförbundets tekniker med Erik Emanuelsson i spetsen, alla med stor kompetens och mångårig erfarenhet.

Dick Jönsson Wigroth, teamchef i WestCoast Racing, vars förare lämnade in en av protesterna mot PWR-teamet i Karlskoga, tycker också att domen från Disciplinnämnden är bristfällig.
- I mina ögon är frågan fortfarande obesvarad. Man har inte riktig koll och lägger därför skulden på tävlingsledningen och teknikerna.
Jönsson Wigroth utesluter inte att man går vidare med ärendet och överklagar till Juridiska Kommittén.
- Vi överväger det, men behöver titta närmare på vad reglerna säger.

En annan effekt av diskvalificeringen på Gelleråsen – och att domen från Disciplinnämnden dröjde i flera veckor - blev att fel förare åkte med extra vikt på Rudskogen. Johan Kristoffersson och Andreas Wernersson hade 20 respektive 15 kilo extra, helt i onödan sett till att PWR-teamet nu har fått tillbaka sina poäng.
- Jag är fruktansvärt irriterad. Daniel Haglöf körde förbi mig på långa rakan på Rudskogen. Det hade kanske inte hänt om han hade haft extravikt istället för mig. Jag tycker vi skulle få en kompensation för det här på Mantorp, säger en upprörd Wernersson, som i den nya poängställningen har rasat ner till fjärde plats, med sexton poäng att hämta in på Haglöf.
- Jag har svårt att se glädjen i det just nu, men kommer att åka till Mantorp för att köra skjortan av de andra, lovar den rejält revanschsugne Lestrup Racing Team-föraren.

I och med att PWR fick tillbaka sina poäng har de också redan säkrat teammästerskapet medan Philip Morin ensam leder JTCC, istället för delad ledning med Hugo Nerman, som var fallet efter Rudskogen.

Nya förutsättningar, men också nya poäng att köra om i en laddad slutuppgörelse på Mantorp Park under fredag och lördag.

Tidsschema Grande Finale STCC 2018 Mantorp

Fredag
16:25 Q1
16:50 Q2

Lördag
12:50 Heat 1
15:20 Heat 2

De olika aktörerna i STCC

TCR – en tävlingsform med ett internationellt reglemente och anpassade bilar
STCC – mästerskapsarrangör, bestämmer tävlingsformen
Svenska Bilsportförbundet – bistår TCR för att se till att det tekniska reglementet följs
Arrangörerna – motorklubbarna vid de olika banorna, utser tävlingsledare
Teamen – tävlar utifrån de givna förutsättningarna

Förarmästerskapet STCC
1. Robert Dahlgren 167 p
2. Johan Kristoffersson 160 p
3. Daniel Haglöf 146 p
4. Andreas Wernersson 130 p

JTCC
1. Philip Morin 194 p
2. Hugo Nerman 166 p
3. Oliver Söderström 148 p